El projecte agrari europeu BOND es fixa en els Bancs de Terres valencians

1145

La delegació de representants del projecte agrari europeu “Bringing Organisations and Network Development on Higher Levels in the Farming Sector in Europe” (BOND) ha visitat València en la seua primera ronda de reconeixement de casos exitosos d’experiències organitzatives transformadores d’arreu d’Europa. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha rebut a la comissió en La Pobla de Vallbona per mostrar-los el funcionament i l’evolució dels Bancs de Terres municipal i provincial, així com per explicar-los també el suport que proporciona la Diputació en aquest sentit als 39 municipis adscrits al programa Bancs de Terres.

Josep Bort ha destacat que «el paper dels agricultors i agricultores és fonamental en el desenvolupament cap a la sostenibilitat ambiental i econòmica del sector agrícola a Europa. La importància dels actors que cultiven la terra és una qüestió que no es pot oblidar a l’hora de desenvolupar polítiques agràries». «A la nostra terra –ha afegit– aquesta qüestió està hui més viva que mai, i veure el nom de València i els seus pobles associat a altres contextos europeus reconeguts com a casos d’èxit és un gran orgull. Crec que ens queda molt de camí per recórrer, però estem en la direcció correcta i amb determinació i treball estic segur que ho farem possible».

L’objectiu del projecte agrari europeu “Bringing Organisations and Network Development on Higher Levels in the Farming Sector in Europe” (BOND) és reconèixer el paper fonamental de les agricultores i agricultors en el desenvolupament sostenible del sector agrícola a Europa, i també la importància que té la seua organització. Aquest projecte nasqué el passat 7 de novembre a Brussel·les després d’aconseguir la màxima puntuació en el procés de selecció realitzat per la Comissió Europea.

A més del Banc de Terra de La Pobla de Vallbona i el Banc de Terres provincial de la Diputació de València, els representants del projecte BOND coneixeran també altres iniciatives d’organització, producció, comercialització i regulació agrària i alimentària de la mà de la Coordinadora d’Agricultors i Ramaders de la Comunitat Valenciana (COAGCV): Canals Curts de Comercialització; les noves normatives higiènic-sanitàries desenvolupades entre el sector productiu i les Conselleries de Sanitat i Agricultura; els Sistemes Participatius de Garantia, com el SPG-Ecollaures en Godella; el Grup de Consum “Sóc el que Menge”; el Mercat ECO d’Alzira; la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià; la Tira de comptar de Mercavalència; la Comunitat de pescadors del Palmar; i el menjador escolar del col·legi púbic de Benimaclet gestionat per CUINATUR i recolzat per CERAI.

El diputat Josep Bort ha aprofitat també per valorar la gran importància de l’Horta: «Es tracta d’un paisatge productiu molt fràgil davant de les condicions del mercat, i per això hem de protegir-la i salvaguardar-la d’aquells interessos que no l’estimen ni la valoren com a recurs agrícola, natural, històric i paisatgístic. Hem d’aconseguir que l’Horta tinga una tendència cap a la excel·lència que garantisca la seua vida i la prosperitat de totes les persones que la treballen, i el projecte BOND va en aquesta direcció».

El consorci internacional que treballa en el desenvolupament d’aquest projecte és un conjunt divers que inclou entitats lligades a la Via Campesina europea (de Portugal, Gran Bretanya, Hongria, Romania, el Sindicat Labrego Galego i COAGCV); les universitats de Coventry, Wageningen i Còrdova; cooperatives de referència mundial d’Holanda, Noruega, Itàlia i França; el Ministeri d’Agricultura de Moldàvia; i l’Organització de Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO). Les visites que realitzarà la comissió del BOND en aquesta primera ronda inclouran projectes desenvolupats a Gal·les, Itàlia, França, Noruega i Holanda.

Per la seua banda, el servei de Medi Ambient de la Diputació, alhora que desenvolupa el Banc de Terres de tot el seu àmbit territorial, ofereix assistència i suport comunicatiu als municipis valencians interessats en desenvolupar bancs de terres municipals. Actualment, la Diputació proveeix el seu suport a 39 localitats que han desenvolupat un reglament de gestió per a aquests bancs i els facilita fullets i cartells informatius personalitzats.

Compartir