Visites guiades als refugis de la Guerra Civil de Gandia durant juliol i agost

1298

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, acompanyat del regidor delegat de Cultura, Joan Muñoz, han comparegut en roda de premsa per a presentar l’horari de les visites guiades als mesos de juliol i agost als refugis de la Peixeteria i del Prado, tots dos amagatalls emprats a la Guerra Civil.

Conèixer les errades del passat és imprescindible per tal d’evitar tornar-les a repetir. I la Guerra Civil és una errada que s’ha de tenir ben present. Per aquest motiu, i gràcies a la recuperació dels refugis que s’ha fet durant la legislatura, des del mes de novembre passat es poden visitar dins del marc de la campanya ‘La memòria democràtica: coneix la teua història recent’.

De fet, des que s’inaugurà, han passat 2.134 persones pels refugis. “Tot i la politització que es va fer des de l’oposició, el perfil dels visitants ha sigut universal: gent de dretes, esquerres, xiquets, famílies”, tal i com apunta Xavier Ródenas. Hi ha dos tipus de visites, les que es programen des de l’Ajuntament (amb un preu de 5 euros per persona; 2 euros per als menors de 12 anys); i les que organitzen els guies acreditats amb permís. L’horari de les visites serà els dimecres de juliol i agost (excepte el 15) a les 20.00 hores i el dissabte 14 i 21 de juliol i dissabte 4 i 18 d’agost a les 19.00 hores.

A més, des de l’àrea de cultura s’organitzen jornades cada any amb un tema rellevant sobre el conflicte. Homenatges, les missions pedagògiques o el paper de la dona durant la República han copat aquestes tres edicions. Unes jornades que es fan a finals de gener.

Xavier Ródenas ha destacat que l’objectiu es recordar un drama per a que no torne a passar. “Sense cap òptica política, es tracta de presentar un drama que no s’ha de repetir. Desgraciadament passa cada dia a Siria, i és el missatge de pau que tractem de contar als xiquets”, ha assegurat. A més, està previst que a la tardor es done la opció de realitzar visites escolars.
Per la seua banda, Joan Muñoz ha volgut convidar a tota la ciutadania en aquesta nova oferta d’oci cultural que s’ofereix. “Hem recuperat i tenim molt present la memòria democràtica. Es pot visitar un lloc on han passat tantes coses”, ha conclòs.

PROGRAMACIÓ VISITES GUIADES JULIOL I AGOST 2018

LA MEMÒRIA DEMOCRÀTICA: Coneix la teua història recent
Visites guiades als refugis de la guerra civil de la Peixateria i del Prado.
Els dimecres de juliol i agost (excepte el 15) a les 20.00 hores i el dissabte 14 i 21 de juliol i dissabte 4 i 18 d’agost a les 19.00 hores.
La visita dura aproximadament 1 hora 30 minuts (inclou els dos espais).
Realitzades per Guies acreditats. Grups de 20 persones. Mínim 10 persones. Si no s’arriba al mínim s’anul•larà la visita.
Punt de trobada: Mirador dels Borja (darrere de l’Ajuntament de Gandia).
Inscripcions i pagament: Oficines d’Informació i Turisme de l’Ajuntament de Gandia (Gandia davant RENFE, Platja de Gandia FAR 1). Tfn. informació: 96 287 77 88 – de dilluns a divendres 9.30 a 13.30 i de 15.30 a 19.30 dissabte de 9.30 a 13.30h.
Preus: 5 euros per persona; 2 euros menors de 12 anys.

Compartir