Vila-real, en col·laboració amb l’UJI i l’Ivaspe, organitza un curs de mediació policial per a tota la Comunitat Valenciana

1326

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, el rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i el director general de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, han signat l’acord de col·laboració entre les tres institucions per a seguir promovent la formació en mediació policial, un àmbit en el qual Vila-real és referència, de la mà de la Unitat de Mediació Policial de la Policia Local i la primera Càtedra de Mediació Policial Ciutat de Vila-real de l’UJI, el conveni de la qual també ha sigut hui actualitzat.

L’acord, amb una vigència de dos anys prorrogables, estableix la col·laboració entre Ajuntament, UJI i la Generalitat per a l’organització d’almenys dos cursos de formació –un curs d’expert i un altre de formació contínua- homologables com a títols de l’Ivaspe i impartits, en la seua càrrega presencial, a les instal·lacions de l’Escola de Formació de la Policia Local de Vila-real. “La nostra policia és un referent i un exemple en l’aplicació de la mediació com a mètode per a la resolució de conflictes entre els veïns des de la creació de la primera Unitat de Mediació Policial de l’Estat, el 2004. Fa uns anys, vam fer un pas més i, amb la Universitat Jaume I, vam crear la primera Càtedra de Mediació Policial, incorporant l’impuls d’aquesta metodologia a la nostra aposta pel coneixement com a model de creixement. Ens faltava la tercera pota, el reconeixement de la Generalitat i de l’Ivaspe, que sumem ara, per a seguir consolidant la nostra Escola de Mediació amb l’objectiu de seguir formant més agents en la gestió del conflicte i de la pau”, assenyala Benlloch.

En la mateixa línia, el rector de la Universitat Jaume I ha destacat “l’aliança” entre l’UJI i l’Ajuntament, que es materialitza també en la creació de la seu de la Plana a la ciutat. “Les societats progressistes una de les coses que les caracteritzen és tenir cossos de seguretat preparats i formats democràticament; una policia cívica, al servei de la ciutadania. La Catedra de Mediació Policial en la qual col•laborem fa anys persegueix eixe objectiu: fer una policia millor. Però necessitàvem l’ajuda de la Generalitat per a poder traslladar l’experiència a tota la policia de la Comunitat Valenciana i hui tanquem aqueix cercle”, valora Climent.

Estendre la pràctica de la mediació a altres cossos de seguretat amb formació homologada no és l’única aportació de la Càtedra i la unitat de mediació locals a la difusió d’aquesta metodologia de resolució pacífica de conflictes. “Les tècniques introduïdes en la Policia Local de Vila-real són conegudes i avalades internacionalment i açò ha fet possible que l’experiència de Vila-real s’haja incorporat a la nova llei de seguretat que, en un dels seus articulats, inclou per primera vegada la mediació com una de les activitats de la policia local. Açò ha fet que siguem un punt de referència a l’Estat espanyol”, valora Ángel. Amb aquest mateix objectiu, el director general de l’Ivaspe ha traslladat a l’alcalde i al rector de l’UJI la proposta d’organitzar el pròxim mes d’octubre una cimera de comunitats autònomes a Vila-real perquè els diferents territoris puguen conéixer l’experiència, protocols i plans de formació que s’estan desenvolupant a la Comunitat i Vila-real en l’àmbit de la mediació.

Compartir