Vila-real acull el V Memorial Democràtic durant el mes d’abril

861

El Memorial Democràtic de Vila-real celebra la seua cinquena edició amb una completa programació que, a diferència de l’any anterior, es concentrarà durant tot el mes d’abril, en el qual es commemora la proclamació de la República.

El regidor de Cultura, Eduardo Pérez, i la directora del projecte, Sonia Alejo, han donat a conèixer les activitats organitzades en aquesta ocasió, sota el títol Cultura i educació: l’aliment de l’ànima en la República, per a promoure la cultura de pau i recordar la història “des de diferents punts de vista i sense ànim revanxista”.

Tal com explica Pérez, “la II República va ser un intent molt ambiciós per a acostar la cultura i l’educació al poble espanyol, després de l’impuls regeneracionista de la I República”. “Va ser el primer gran intent seriós d’aconseguir una població formada, amb la creació de milers d’escoles a tot el país, que també van arribar a Vila-real, amb els col•legis Pintor Gimeno Baró i Cervantes”, indica, “i que va portar als carrers biblioteques ambulants, teatre itinerant i altres projectes molt interessants que, amb aquesta programació, volem rescatar”. Així mateix, Pérez assegura que aquesta iniciativa també pretén recordar que, amb l’arribada del franquisme, milers de persones, especialment mestres i professors, van ser represaliats, van perdre el seu lloc de treball i van estar estigmatitzats durant anys. “És un fet que no es pot oblidar, ja que vivim temps molt difícils, tant a Espanya com a Europa i en la resta del món i hem de fer tots els possibles perquè no es torne a repetir una cosa així”, indica.

Obrirà l’agenda l’exposició Desenterrant silencis, el divendres 6 d’abril, a les 20.00 hores, en la Casa de l’Oli. “A més de comptar amb una mostra de fotografia sobre les represàlies a educadors, l’activitat es completa amb un documental i la presentació d’un llibre, que tindran lloc al llarg del mes”, afirma Sonia Alejo.

El següent acte serà la tradicional Ruta del Memorial Democràtic sota el títol L’ànima de la vila, a càrrec de La medusa, que es realitzarà el 14 d’abril a les 18.30 hores, amb inici a la plaça de la Vila. “L’esdeveniment coincideix plenament amb el dia de la República i es realitzarà una reproducció del discurs de proclamació que es va fer a Vila-real, tot i que ací va arribar uns dies després del 14”, assenyala. A més, indica que “la ruta oferirà una visió local d’allò succeït, representant l’ambient cultural de l’època, la construcció de col•legis, o els canvis en l’escolarització dels xiquets”.

El dia 19, a les 11.30 hores, l’Auditori Municipal acollirà la lectura dramatitzada per a instituts de La vida inventada de Godofredo Vila. “Es tracta d’un xiquet que va ser evacuat cap a França, sense els seus pares, juntament amb altres xiquets que van acabar en altres països en un treball que conjumina la interpretació per a fer més atractiu aquest repàs per la història del segle XX i les conseqüències de la Guerra Civil”, explica Alejo.

El mateix dia, a la vesprada, l’Auditori acollirà la reproducció del documental El retratista, d’Alberto Bougleux i Sergi Bernal, i la presentació del llibre Desenterrant el silenci. Antonio Benaiges, el Mestre que va prometre el mar, activitats que completen l’exposició de la Casa de l’Oli. El dia 21 s’ofereix una activitat nova en la Casa dels Mundina, ja que de 10.00 a 14.00 i de 16.30 a 20.30 hores se celebra la jornada del llibre de la Memòria, amb la presentació, exposició i venda a càrrec d’associacions i entitats com la Universitat Jaume I i grups de recerca de la província.

Els actes conclouen amb la xarrada sobre Cultura-Educació en les nostres comarques durant la II República, a càrrec de Fàtima Agut i Paco Mezquita, el dia 25, a les 19.00 hores, a la Casa dels Mundina, i amb l’acte final, la representació teatral Como si el fuego no fuera contigo, de la Zaifirina, en Els XIII, el dia 27 a les 20.00 hores.

“Esperem que l’afluència siga tan activa com fins ara en tots els actes programats, ja que és una temàtica molt interessant”, conclou Sonia Alejo, qui juntament amb Eduardo Pérez anima a veïns i visitants a participar.

Compartir