València vol sensibilitzar als ciutadans per posar en valor l’ecosistema del Saler

1144

«L’Ajuntament de València col·labora en la difusió dels tresors que encara conserva el Mediterrani perquè la ciutadania conega que en el mar on habitualment es banya a l’estiu, viuen tortugues marines, balenes, dofins, i catxalots, entre altres animals». Així ho ha manifestat hui el regidor d’Ecologia Urbana i vicealcalde, Sergi Campillo, en donar suport a la campanya de sensibilització ambiental «Tortugues al Mediterrani» que s’ha presentat al litoral del Saler on s’ha retornat a la mar una tortuga recuperada a l’Arca del Mar de la Fundació Oceanogràfic.

En este acte, en el que també ha participat la regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, també s’ha pogut veure des de lluny, per a no interrompre la correcta incubació, el niu d’una tortuga bova (Caretta caretta) que s’ha traslladat des de Castelló fins al Saler amb l’objectiu de tindre més probabilitats d’èxit. En paraules de la regidora, «amb estes dos accions es posa en valor l’ecosistema marí del nostre litoral, i es consciencia a la població de la importància de cuidar el medi ambient i d’alertar en localitzar nius de tortugues a les costes de la Comunitat».

Per esta raó, ha afegit, «la Regidoria de Benestar Animal també col·labora en la difusió d’esta campanya amb la cessió de mupis (mobiliari urbà amb reclams), ubicats tant a l’àrea metropolitana com en zones de platges, i també hi es farem ressò amb mitjans convencionals».

La campanya «Tortugues al Mediterrani», organitzada per la Fundació Oceanogràfic i present en 36 municipis de la Comunitat Valenciana, 3 de Múrcia i 3 de Balears, «pretén sensibilitzar a la societat perquè conega la fauna marina i, a poc a poc, vaja cuidant-la més», segons ha explicat la presidenta de l’esmentada fundació, Celia Calabuig, qui també ha aprofitat l’ocasió per a agrair la col·laboració de l’Ajuntament de València en esta acció.

Per la seua banda, el regidor Sergi Campillo ha agraït totes les iniciatives desenvolupades «perquè la població valore més i millor els nostres hàbitats marins més pròxims». I ha instat la població «perquè si qualsevol persona es troba amb una tortuga amb problemes (ferida, encallada, etc.) telefone al 112 i així es pose en marxa el protocol de rescat». També ha ressaltat «que esta campanya, igualment, divulga que si a la primavera-estiu, un ciutadà observa com una tortuga surt del mar a la nit, o es veuen rastres en la sorra, avise per activar el protocol davant un possible niu».

El regidor d’Ecologia Urbana ha recordat que les tortugues marines són, al costat dels cetacis, la fauna més emblemàtica del Mediterrani, «tot i que, desafortunadament, la gran majoria de la població desconeix la seua presència en el nostre mar més pròxim».

D’altra banda, Sergi Campillo ha assegurat «que animals com les tortugues marines que estan amenaçats per la pressió humana en el mar (principalment la pesca), necessiten la col•laboració de tots». I ha agraït el treball de la Universitat de València, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, d’associacions com Xaloc i entitats com l’Oceanogràfic, així com la col·laboració i implicació dels pescadors en campanyes com esta, «perquè són els principals usuaris del mar i el col·lectiu que afecta directament a les poblacions de tortugues marines».

«Però la resta de la població també podem col·laborar, per exemple, evitant que els plàstics arriben al mar i que les tortugues marines els confonguen amb meduses. La conservació és labor i responsabilitat de tots, no només de les institucions públiques». En este sentit, ha ressenyat també «la implicació del Parador del Saler en campanyes de conscienciació i en iniciatives com la d’eliminar els plàstics en els seus servicis de restauració».

Per últim, ha explicat l’orgull de l’Ajuntament de València perquè en 5 esdeveniments de nidificació de tortugues marines en la Comunitat Valenciana, s’hagen traslladat els ous a la platja de la Punta, gestionada conjuntament entre la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament. L’última troballa esdevinguda recentment en una platja de Castelló s’ha traslladat al Parc Natural de l’Albufera.

«Les accions de recuperació d’espècies i hàbitats en l’àmbit dunar realitzades durant dècades, han esdevingut en un hàbitat ben conservat, en el qual les petites tortugues tenen un enclavament tranquil on realitzar el seu desenvolupament embrionari i néixer. Qui sap si en 30 anys, alguna d’estes petites tortugues tornen a les platges del nostre Parc Natural a posar els seus ous», ha afegit. «Estem vivint en directe la colonització d’una nova zona de nidificació per part d’un animal mil·lenari», ha conclós, sense oblidar que fins a finals d’agost, seguim en «Alerta Tortuga». «Per tant, hem de continuar atents, perquè alguna tortuga marina pot triar, de nou, una platja valenciana com a lloc on posar els seus ous, i recordar que una telefonada al 112 activarà el protocol de rescat».

A la presentació de la campanya «Tortugues del Mediterrani», a més dels regidors hi ha participat la subdirectora del Parador del Saler, Carmen Méndez, i la presidenta local de Cruz Roja Española en València, Nieves Dios.

Compartir