València comptabilitza un milió d’euros en danys després del temporal

811

L’Ajuntament ha quantificat els danys que el temporal Gloria ha ocasionat a la ciutat, tant en la neteja de platges, com en els desperfectes registrats en infraestructures urbanístiques, esportives i de sanejament. El muntant total arriba al milió d’euros, tal com han informat este matí la vicealcaldessa i portaveu municipal, Sandra Gómez, i el vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo.

Els dos portaveus han explicat que el balanç de danys està pràcticament acabat, per la qual cosa es procedirà de manera immediata a tramitar la sol·licitud de les línies d’ajudes posada a la disposició dels municipis afectats tant la Generalitat com l’Estat.

De manera desglossada, el major volum de danys registrats correspon a les infraestructures esportives urbanes, que suposen la meitat del muntant total, 550.000 euros. Els danys s’han registrat principalment en el poliesportiu de Natzaret i en les instal·lacions del tram III del Jardí del Túria (el camp de beisbol i l’estadi del Túria, entre altres). Des del servei d’Urbanisme, els majors danys corresponen a l’estructura urbana del passeig marítim i, sobretot, a les instal·lacions de les platges del sud (El Saler i la Casbah), que s’han quantificat en al voltant de 48.000 euros. Així ho ha explicat Sandra Gómez, que s’ha referit també a les competències del Servici Municipal del Cicle Integral de l’Aigua, que registra els majors danys en les canalitzacions dels pobles del Sud, especialment en el Perellonet. A més, s’han danyat instal·lacions de les platges com a llavapeus i passarel·les marítimes. El mal en esta àrea suma 238.000 €.

Per part seua, el vicealcalde i regidor de Medi Ambient, Sergi Campillo, ha informat sobre els costos de la neteja. De manera immediata després del temporal, l’edil va ordenar duplicar els recursos per als treballs de neteja i retirada de l’arena, algues i peixos morts de les platges «davant la magnitud del que hi havia», ha explicat. La Junta ha ratificat hui esta ordre, que es va fer de manera verbal per causes d’urgència, encara que finalment la despesa de l’operatiu especial ha ascendit a 150.000 euros: 110.000 euros per a la zona Sud (que ha requerit un esforç especial per la quantitat de peixos a retirar) i 40.000 € per a la zona nord. En termes de quantitat de residus, s’han recollit 5.000 tones d’arena i peixos del passeig marítim de les platges Nord, i més de 50 tones de peixos i 800 tones de material d’algues, plantes i plàstics al Sud.
Gómez i Campillo han assegurat que l’Ajuntament contínua «treballant per a retornar a la normalitat l’estat de les platges com més prompte millor i per a poder tramitar les ajudes que han posat a disposició la Generalitat i l’Estat per als municipis afectats».

BORSES DE TREBALL DE POLICIA LOCAL I BOMBERS

La Junta de Govern Local ha aprovat també la constitució de dues borses de treball, d’agents de Policia Local i de Bombers, de cara a futurs nomenaments interins. La primera d’elles està integrada per persones que hagen aprovat almenys un exercici de la convocatòria de 2018 que va estar dirigida a proveir en propietat 40 places d’Agent de la Policia Local. I el mateix, respecte a la bossa de Bombers, que correspon a la convocatòria de 58 places de 2018. Tal com ha manifestat la vicealcaldessa Sandra Gómez, l’esmena a la normativa autonòmica de policies locals, aprovada en Les Corts, per la qual es permet la presència d’agents municipals interins, «ha sigut un baló d’oxigen per als cossos de policia local que, com a València, teníem serioses dificultats per a mantindre la plantilla actualitzada».

La borses de treball estaran constituïdes per 57 persones per a futurs nomenaments interins d’Agent de Policia Local, i 197 agents del cos municipal de Bombers. El vicealcalde, Sergi Campillo, ha destacat que, des de 2015, la plantilla policial ha crescut un 10%, «la qual cosa demostra l’esforç que s’ha fet des del govern municipal per a posar al dia esta plantilla», ha afirmat.

RECURSOS PER A PROGRAMES SOCIALS

La Junta de Govern Local també ha aprovat dedicar 900.000 euros a la contractació de diferents servicis públics de caràcter social. En primer lloc, s’ha aprovat contractar amb l’Associació Centro Trama la prestació del Programa d’Acolliment Familiar en Famílies Extenses o Afins en el marc del SEAFI (Servici d’Atenció a Família i Infància), per un import de 600.330 euros. Tal com ha explicat el vicealcalde Campillo, mitjançant este programa l’Ajuntament promou la igualtat, ja que atorga el mateix suport a les situacions de menors en risc i a les situacions de menors en acolliment en família extensa o afí amb els mateixos recursos humans i tècnics per a les dos competències. Actualment l’entitat local té obligacions en quasi 400 acolliments d’estes característiques, alguns de tipus especialitzat per les seues especials dificultats.

Així mateix, s’ha aprovat un conveni de col·laboració amb l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV) pel qual se cedixen les sales escèniques de la ciutat perquè puguen ser utilitzades pel professorat i alumnat del centre. Mitjançant l’acord, es permet que les exhibicions dels tallers curriculars de 3r i 4° curs de les especialitats d’interpretació, direcció escènica i escenografia de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València (ESADV) puguen realitzar-se a l’auditori La Mutant. Tal com ha explicat la vicealcaldessa Sandra Gómez, l’objectiu és «prestar una especial atenció a l’art escènic a la ciutat, estimular la creació de propostes i promocionar una programació fluida i de qualitat per a un públic ampli i divers».

També s’ha aprovat la convocatòria de la IV edició del Certamen de Relats ‘Beatriu Civera’, corresponent a l’any 2020. El vicealcalde, Sergi Campillo, ha recordat l’objecte d’esta convocatòria narrativa, el contingut de la qual ha de versar «sobre la superació d’estereotips assignats a les dones i el seu apoderament, visibilitzar figures femenines que puguen prendre’s com a referents, la presència de dones en àmbits masculinitzats i els obstacles a superar en la seua trajectòria vital». S’assenyalen dos premis de 1.375 euros cadascun, que s’atorgaran a la millor redacció presentada en la modalitat de participació de 18 a 30 anys, i de més de 30 anys.

Finalment, la Junta ha aprovat adjudicar a l’empresa Canalizaciones y Derribos Safor el manteniment correctiu i la conservació del parc de 111 habitatges assignats al Programa d’Accés a l’Habitatge Municipal, per un import de 600.000 euros. El vicealcalde, Sergi Campillo, ha recordat que la política d’habitatge és un àmbit «troncal» per al Govern Municipal.

Compartir