València anuncia l’elaboració d’un pla per a unificar criteris d’actuació al centre històric

654

MOBILITAT SOSTENIBLE ANUNCIA L’ELABORACIÓ D’UN PLA PER A UNIFICAR ELS CRITERIS D’ACTUACIÓ AL CENTRE HISTÒRIC
El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha anunciat este matí l’elaboració d’un pla específic que reculla i unifique els criteris d’actuació a Ciutat Vella. Grezzi ha presentat la planta viària projectada per a l’eix urbà avinguda de l’Oest-Sant Agustí- plaça d’Espanya, que permetrà ampliar en més de 4.000 metres quadrats els espais per a ús per als vianants.

Tant el projecte per a l’eix de l’avinguda de l’Oest com les actuacions precedents que s’han desenvolupat i impulsat des del passat mandat (l’entrada en vigor del límit de velocitat 30Km/h, l’obertura de la plaça de l’Ajuntament a la ciutadania cada últim diumenge de mes, l’actuació al carrer Serrans i el seu entorn, el projecte de conversió en zona de vianants de la plaça de l’Ajuntament, o la transformació de l’entorn de la Llotja…) «tot són actuacions integrals d’un mateix projecte transformació urbana», ha assegurat el regidor, «un programa específic que es basa en la humanització de les places i en la recuperació de l’espai per als vianants».

Tal com ha assegurat Grezzi, «en el mandat 2015-2019 ja aconseguirem recuperar més de 33.000 metres quadrats per a ús ciutadà, però podem assegurar que este nou mandat serà el de la mobilitat per als vianants, el mandat de les persones que caminen, perquè siga cada vegada més segur, més accessible i més amable, i que aconseguim una ciutat més humana i més eficient».

«Per a això, des de l’Ajuntament s’elaborarà un pla del centre de València (encara sense nom específic) que desenvolupe totes les línies estratègiques i les actuacions d’humanització del centre de la ciutat i de les places, i la recuperació de l’espai per als vianants», ha explicat l’edil. Giuseppe Grezzi ha estat acompanyat en la trobada amb periodistes per la cap del Servici de Mobilitat Sostenible, Ruth López, qui ha sigut l’encarregada de detallar totes les característiques de l’actuació en l’avinguda de l’Oest.

Es tracta d’un projecte transversal que enllaça amb les actuacions previstes a la plaça de Bruges, i que ja ha sigut traslladat al Servici Municipal d’Obres d’Infraestructures. L’actuació passa per recuperar espais per a ús per als vianants i ciutadà.

Per a això, es preveu ampliar les voreres de l’avinguda de l’Oest, on hi haurà, des del carrer Quevedo, un carril per sentit, i tres fins a Editor Manuel Aguilar. A més, s’habilitaran 450 m² de banda multifuncional (càrrega i descàrrega, aparcabicis, mobilitat reduïda…); i s’instal·laran 20 nous exemplars arboris en els espais actualment buits. El carrer Osca quedarà pràcticament convertit en zona de vianants (amb un carril per a eixida d’un aparcament). I el carrer Requena disposarà també de zones multifuncionals.

La plaça de Sant Agustí recupera l’espai per a les persones a peu a banda i banda, però especialment junt a l’església. A més, s’ha previst un carril bici bidireccional, que enllaçarà amb l’Anell Ciclista. Per part seua, al carrer Xàtiva s’ampliaran les cantonades de les voreres, especialment en l’enllaç amb Sant Vicent, i s’urbanitzarà l’espai que ja estava previst per a ús per als vianants quan es va executar l’Anell Ciclista, igualment que en la zona nord del carrer Sant Vicent, on també estava ja reservat un espai, encara no reurbanitzat. Al sud d’este carrer es duplicarà l’ample de la vorera (actualment plena d’obstacles i amb enormes dificultats per al trànsit per als vianants). La calçada es manté amb un carril-bus més dos carrils per a la circulació general, i també es preveu habilitar les zones multifuncionals. En l’extrem de l’eix, el carrer connectarà amb la infraestructura ciclista prevista en la Plaça d’Espanya.

UN EIX CIUTADÀ I UN EIX COMERCIAL

Tal com ha assegurat Giuseppe Grezzi, «tota l’actuació va enfocada a la recuperació de l’espai públic: hi ha un increment del 48% de zona per als vianants, una millora de l’accessibilitat, i es posa en valor l’entorn». A més, ha recordat el regidor, «es tracta d’un eix ciutadà, però també d’un important eix comercial, al qual es pretén donar impuls i promocionar també des d’instàncies com la Cambra de Comerç i l’Associació de Comerciants del Centre; i nosaltres volem que estiga en les millors condicions possibles per a potenciar l’activitat i el dinamisme comercial», ha assegurat el delegat, qui ha afegit que «per a això, és important promoure la mobilitat per als vianants i la millora de tot l’entorn».

Actualment, un 36% de l’espai total d’este eix urbà és d’ús per els vianants (voreres i zones específiques); però, amb l’actuació presentada, el percentatge pujarà fins el 53%, la qual cosa suposa un increment percentual del 48%. En termes de superfície, es passa dels 9.097 metres quadrats actuals d’espais per a vianants, a un total de 13.459 metres quadrats.

Compartir