Un llibre sobre la Confraira de Sant Pau Apòstol, el primer acte previ de la Setmana Santa alicantina

1111

L’alcalde d’Alacant, Gabriel Echávarri, junt amb la regidora de Festes, Eva Montesinos, ha acudit hui a la presentació del llibre “Patrimoni, Identitat i Setmana Santa”, escrit per José Iborra Torregrosa, En l’acte de XX aniversari refundacional de la Confraria de Sant Pere apòstol d’Alacant, que s’ha celebrat en el Saló d’Actes de l’edifici municipal El Claustre, i amb posterioritat han inaugurat una exposició fotogràfica de l’arxiu de la Confraria.

El primer edil ha assistit a  este emblemàtic acte que recupera les tradicions més solemnes en l’àmbit de la Setmana Santa Alacantina, i que compartirà amb els seus confrares en la processó del Divendres Sant.

Este llibre és producte de la investigació realitzada per José Iborra Torregrosa sobre la Confraria de Sant Pere apòstol, coincidint amb el seu XX aniversari Refundacional, perquè representa una important labor investigadora des del punt de vista històric i patrimonial d’una de les confraries de major antiguitat de la Setmana Santa alacantina que data del S. XVII.

Patrimoni, identitat i Setmana Santa. La Confraria de Sant Pere apòstol d’Alacant” és un treball on l’autor aborda, en principi, l’origen de la Confraria, la seua evolució amb el pas dels anys, la seua situació actual, i este aniversari important, que suposa la refundació de la Confraria el 5 d’abril De 1997 per Balbino Oncina de la Confraria la Mare de Déu de la Soledad.

Tres raons justifiquen, almenys esta destacada investigació, en primer lloc contextualitzar des del punt de vista històric a la Confraria, en segon lloc, conéixer els seus moments més importants en l’esdevindre del temps i en tercer lloc obtindre una informació històrica de la Confraria des dels seus orígens com a confraria relacionada amb els oficis del Mar, el seu refundació l’any 1997 i la celebració del seu XX aniversari en els nostres dies.

El present llibre és fruit de l’esforç, treball i, sobretot, dedicació d’una de les persones més coneixedores de la nostra cultura popular i de la nostra Setmana Santa, Josep Iborra, professor i investigador, doctor en Antropologia Social per la Universitat de Múrcia.

Després de la presentació, s’ha inaugurat una exposició fotogràfica de l’arxiu de la Confraria. Com a dada d’interés, la Confraria de Sant Pau apòstol en la seua etapa anterior, formada per mariners i pescadors, era molt important entre els grups confrares, ja que va col·laborar en els desembarcaments anuals de Moros i Cristians que se celebraven en el port d’Alacant fa segles i que la ciutat va recuperar l’estiu passat.

A l’acte han acudit, a més dels representants de l’equip de Govern, els confrares i diferents germandats de la Setmana Santa com a mostra de suport la Confraria de Sant Pere apòstol i la protecció del patrimoni artístic de la nostra ciutat.

Dins de la programació d’esta Confraria, el pròxim acte tindrà lloc al Palau El Portalet el 9 de març A les 19 hores amb la presentació del llibre oficial “Sancta Maria” de les dos Confraries Sant Pau apòstol i la Mare de Déu de la Soledad, que arreplega la història i tradicions de les dites germandats. 

Compartir