Menys plàstics i més facilitats pels assistents al Rototom Sunsplash

1068

Sobre l’aposta pel reciclatge, l’eliminació del plàstic i la sensibilització ciutadana en bones pràctiques se cimienta la política de compromís ambiental del festival internacional reggae Rototom Sunsplash de Benicàssim. Reconegut per aquestes accions, l’acció ‘verda’ del Sunsplash es manté i amplia en aquesta edició, la 25a, del 16 al 22 d’agost a Benicàssim.

La petjada verda del certamen es mesura en dades que es poden tocar, i respirar. Tots els contenidors instal·lats en el festival, tant en la zona de càmping com en la de concerts, són un punt de reciclatge en si mateix, i això ha permés reforçar la recollida selectiva: quasi 30.000 quilos de residus d’envàs en 2017, traduïts en múltiples beneficis ambientals. Aquest esforç recol·lector ha evitat l’emissió a l’atmosfera de quasi 28 tones de diòxid de carboni; el consum energètic anual de 32 llars de tres persones i el consum d’aigua d’onze persones durant tot un any.

El festival torna a apostar pels gots reutilitzables amb fi solidària i per punts d’aigua.

Les propostes per a reduir l’ús plàstic a l’interior del recinte i l’acampada han sigut una tònica progressiva que enguany fa un pas més amb la incorporació de noves fonts i més varietat de material biodegradable en les barres, que repeteixen sistema de gots reutilitzables i amb fi solidària. Si l’any passat tota la recaptació, 12.000 euros, es va destinar a ajudar l’Associació d’Esclerosi Múltiple de Castelló al manteniment de la seua nova furgoneta adaptada, en aquesta edició els fons seran per a l’ONG d’ajuda als refugiats Proactiva Open Arms. Com a novetat, el sistema de gots reutilitzables funcionarà amb tokens: monedes per a poder canviar els gots sense necessitat de portar-los sempre damunt.

La recaptació obtinguda amb el sistema de gots reutilitzables serà per a Proactiva Open Arms.

Estalviar 180.000 botelles de plàstic, el triple que en 2017, és l’objectiu que es persegueix amb la instal·lació enguany de nous punts on obtindre aigua fresca de qualitat, tant natural com amb gas, per un preu assequible: 50 cèntims un got de 35 cl o un litre per un euro en el cas de l’acampada. En aquesta última àrea es dupliquen les casetes d’aigua mentre en el recinte, vint restaurants incorporaran, com a novetat, dispensadors en les seues barres per a facilitar l’accés del públic.

Pràcticament nul serà el consum de plàstic en aquests establiments: els últims elements d’aquest material que quedava, els gots xicotets per a licors, s’uneixen a la resta de la vaixella biodegradable, incloses les pajitas de midó de dacsa. La seua incorporació l’any passat va convertir al Rototom Sunsplash en festival pioner. Tots els serveis de servei d’àpats del certamen inclouen material de biocompostaje, elaborats a partir de canya de sucre, fècula de dacsa o fusta: el seu reciclatge al costat del fem orgànic permet que puguen ser reutilitzats per a fabricar compost.

L’acampada és un altre dels escenaris on s’ha passat de la idea a l’acció en tema mediambiental. El Sunsplash ha plantat al llarg dels anys en aquesta àrea de descans quasi mitjà miler de nous arbres, que a més d’ombra per a una millor estada del públic, ha permés començar a construir un xicotet pulmó verd en ple festival.

Xarrada de súper aliments en Pachamama.

El compromís ambiental es reflecteix també en la programació de les àrees extramusicales. La preocupació per l’abocament de plàstic, especialment als oceans, es plasmarà en una de les cinc ponències programades en el Fòrum Social. Per la seua part, Pachamama, l’espai per al creixement personal i de reconexión amb la Mare Terra des dels valors de desenvolupament sostenible, agroecologia i salut, incorporarà de nou la taula d’intercanvi de llavors, que ajuden a nodrir el banc de sements del festival i plasmen la seua aposta per la biodiversitat agrària. També hi haurà tallers de permacultura en la zona no profit del recinte.

Aplicació de tecnologia led en diferents espais; el reaprovechamiento dels recursos hídrics per a usos no potables; l’aposta per la mobilitat sostenible, amb el foment del transport públic i bicicletes per a moure’s pel recinte; i pautes de consum responsable que prioritzen els productes locals són altres vèrtexs de la filosofia ‘greensplash’. La filosofia verda del Rototom Sunsplash.

Compartir