Representants de les forces de seguretat de Castelló demanen més coordinació entre els agents implicats en els casos de violència de gènere

757

Representants de les forces de seguretat de Castelló han assenyalat a la Universitat Jaume I de Castelló que és «necessària una major coordinació entre tots els agents implicats» per afrontar els casos de violència de gènere, en la primera jornada del congrés «Dona, víctima i sistema de justícia penal» organitzada pel Grup d’Investigació Dret Penal, Criminologia i Intel•ligència amb el finançament de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques.

En l’última taula redona del matí han participat Emilio Romero Borrego, comissari del Cos Nacional de Policia a Castelló; Francisco Javier Ayuso Giner, capità cap de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial a la Comandància de la Guàrdia Civil de Castelló i Inmaculada Bausa Llorens, policia local de Castelló de la Plana en el grup VioGén. La taula ha estat moderada per Cristina Guisasola Lerma, professora de l’àrea de Dret Penal de la universitat pública de Castelló.

En la primera intervenció titulada «L’actuació de la Policia Nacional contra la violència de gènere», el comissari Emilio Romero ha assegurat que la prioritat en aquests casos és «la prevenció i l’atenció a la víctima, per damunt de qualsevol èxit policial (detenció de l’autor, p.e.)». Romero ha explicat que cal treballar amb valors com una actuació integral, empatia i sensibilitat, perspectiva de gènere, seguretat de la víctima, coordinació i col·laboració interinstitucional i professionalitat i flexibilitat, «més si cap -ha comentat- perquè els assumptes que es tracten formen part de la intimitat de les persones» i que cal tenir en compte aquelles situacions de violència que no arriben a presentar denúncia.

Per la seua banda, el capità cap de la Guàrdia Civil de Castelló, Francisco Javier Ayuso ha parlat sobre «La valoració policial del risc en el sistema VioGén», sistema de seguiment integral en els casos de violència de gènere, que procura el seguiment i protecció de forma integral i efectiva de les dones maltractades i dels seus fills i filles. Ayuso ha indicat que una de les fortaleses del sistema és la recopilació de dades per l’estudi d’aquesta problemàtica i el seu potencial, que estaria en la capacitat de càlcul per a predir possibles reincidències perquè inclou una avaluació continua del risc. No obstant això, considera que caldria incloure més informació sobre els autors de la violència per afavorir l’estudi sobre les seues conductes. L’eina inclou actualment prop de mig milió de registres i és usada per més de quaranta mil professionals.

Per últim, la policia local del grup VioGén de Castelló, Inmaculada Badenes, ha insistit molt en la necessitat que els agents implicats en aquesta problemàtica comparteixen la informació, per aconseguir protegir la víctima o víctimes (si ha fills o filles) el més possible. Badenes ha indicat que el grup ha gestionat 581 casos a Castelló, dels quals hi ha 126 actius i que durant l’any 2018 se les ha assignat 92 nous casos. Un dels majors problemes amb els quals es troben és fer comprendre als autors de la violència que l‘ordre de no comunicació amb les víctimes s’estén a tots els àmbits (xarxes socials, amistats, etc.) i que la falta d’informació sobre les activitats que realitzen, no afavoreix la correcta protecció de la víctima, per això ha demanat més comunicació interinstitucional.

Compartir