Potries presenta les Jornades ‘Hortes històriques valencianes’ que s’organitzen amb la col·laboració de la Diputació

862

Les hortes històriques valencianes constitueixen un patrimoni amb un valor natural i cultural excepcional, i aquesta realitat, així com el seu futur i els problemes als que s’enfronta, seran el centre de les jornades que es celebraran a Potries els dies 15 i 16 de juny. Aquesta activitat s’emmarca en la recent estrenada capitalitat cultural valenciana del municipi de La Safor i està organitzada per l’Ajuntament de Potries amb la col·laboració del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València, la Diputació de València, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, i la Federació Valenciana de Municipis.

Les jornades, amb el títol ‘Hortes històriques valencianes: patrimoni viu de la humanitat’, s’han presentat al Centre Cultural de La Nau amb l’assistència de l’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, i el director del Centre Internacional de Gandia, J. Emili Aura.

Les activitats que acollirà la Capital Cultural Valenciana de 2018 pretenen ser un fòrum obert de reflexió, debat, investigació i difusió del patrimoni cultural i natural de les hortes històriques de la Comunitat Valenciana, així com també la sensibilització de la ciutadania sobre els seus valors, la identificació dels riscs que amenacen la seua supervivència, i la recerca consensuada de solucions per garantir la seua transmissió a les futures generacions.

La vicepresidenta ha afirmat durant la seua intervenció que “els projectes de debat i divulgació com el que presentem ací són més importants del que ens pensem per posar en valor el món rural, el camp i la professió de llaurador. Aquests tradicionalment han aportat molt al creixement de la nostra economia, al teixit social i industrial del nostre País. Han creat un paisatge, una cultura i una forma de vida que a dia de hui es veu amenaçada”.

Maria Josep Amigó ha afegit que “en Potries i en molts altres indrets del País, existeix un patrimoni cultural enorme en els sistemes de reg amb segles d’història i que hem de ser capaços de conservar una vegada entren en desús per la posada en marxa de nous sistemes de reg localitzat”, ha continuat.

L’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, ha destacat la labor que des de fa anys ha realitzat el consistori per conservar i recuperar tot un sistema de “sifons, sèquies i basses de rec, tot un conjunt patrimonial que forma el sistema hidràulic de la comarca de La Safor, un exemple potser únic a tot el món i que conforma una arquitectura hidràulica que dóna aigua a les hortes històriques de Gandia i Oliva que han oferit milers de collites”.

“Diuen que els valencians som un poble de llauradors, que hem viscut de la terra, i a mi m’agrada més bé pensar que som un poble que hem viscut del nostre enginy per transformar el medi i crear una cultura arrelada al territori”, ha remarcat Domínguez.

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, ha ressaltat la tasca de promoció cultural que realitza l’ajuntament de Potries i “el valor d’aquestes jornades per mostrar el valor del patrimoni i, a través del fòrum obert i participatiu, es farà públic també tot allò que s’està investigant sobre el gran patrimoni de les hortes històriques valencianes”.

Unes jornades de referència

L’encontre tindrà lloc al Molí Canyar de Potries i comptarà amb un programa format per ponències i taules rodones variades organitzades en quatre blocs temàtics. La primera de les jornades es dividirà en dos trams, ‘Patrimoni i Cultura’ i ‘Societat i economia’, amb ponències d’Enric Guinot, Jorge Hermosilla i Carles Sanchis Ibor. Al final del dia es visitarà, a més, la Ruta de l’Aigua al seu pas pel municipi saforenc.

La segona jornada estarà formada pels blocs ‘Medi Ambient i Patrimoni natural’ i ‘Participació i activisme’ en els que els intervindran els especialistes Millán Millán, Ana Campo Muñoz, Paula Jardón i Emili Iranzo.

Amb tot això, les jornades pretenen esdevenir un espai de referència per a qualsevol persona interessada, tant de la comunitat universitària com de la comunitat agrària i de la ciutadania en el seu conjunt, ja que l’objectiu final de l’encontre és promoure la conservació i valorització del patrimoni material i immaterial relacionat amb l’horta i l’aigua que recorre tant les sèquies històriques com la terra que reguen.

L’activitat comptarà també amb la col·laboració del Grup Dulcesol i està inclosa dins de l’Any Europeu de Patrimoni Cultural 2018.

Compartir