Nova regulació per als patinets eléctrics en Gandia

771

Àngels Pérez, regidora delegada de Seguretat i l’Intendent Principal Cap de la Policia Local de Gandia, Marc Cuesta, han comparegut aquest matí en roda de premsa per informar de la resolució del Ban informatiu sobre la normativa dels patients elèctrics que entrarà en vigor a partir de hui.

Tal com ha explicat la regidora, “el Ban és per a recordar a tots els usuaris de patinets elèctrics quins són els aparells que estan autoritzats per a circular per la via pública. També s’ha registrat en el llibre de bans i s’ha donat publicitat des de l’Ajuntament de Gandia per tal de donar la màxima difusió a la normativa”. En l’àmbit normatiu, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha publicat una Instrucció per a referir-se als vehicles de mobilitat personal (VMP) i aquesta ha servit de guia, ja que és on estan catalogats tots els aparells per diferents categories, per a elaborar l’ordenança de trànsit que ha realitzat l’Ajuntament de Gandia. Així doncs, tal com es va acordar en la Comissió del plenari, en l’article 14 es fa referència a l’ús de patins i monopatins que poden circular pel carril bici.

El problema de la normativa era que en el seu article 14 s’establia que “els que utilitzen patins, amb o sense motor o aparells similars no podran circular per la calçada”, per tant, “els empresaris es van agafar als ‘aparells similars’ i, aleshores, aquest podia ser qualsevol vehicle de mobilitat personal. D’aquesta manera, no va quedar més que especificar què és un aparell similar”, ha declarat Cuesta.

La interpretació donada al concepte finalment ha sigut la de “vehicles de mobilitat personal que no superen els 0,25 Kw de potència, els 20 quilòmetres/hora o que tinguen un pes superior a 25 quilograms podran circular (categoria “A” de l’Annex 1 de la Instrucció 16/V-124 de la Direcció General de Transit) i els Segway Personal Trasnporter de la Categoria B. La resta estan prohibits. És a dir, “aquells en els que vages plantat els pots utilitzar, però els que vages assegut en motor com, per exemple, els escúters que circulaven pel carrer bici de la platja de Gandia no poden”, ha agregat el Cap de la Policia.

Pel que fa a les sancions que s’aplicaran, el Cap de la Policia Local de Gandia, ha explicat que se seguirà “la Llei de Trànsit 6/2015 i s’aplicarà una multa de 100 euros a l’usuari que cometa la infracció de circular amb un vehicle que no està autoritat per circular en unes vies. Açò es farà independentment al fet que després es redacte un escrit al Departament d’Activitats en el que s’especifique que les empreses no estan complint la seua obligació”. No obstant això, ha agregat que es notificarà la informació recollida al Ban a les empreses que negocien amb aquests aparells elèctrics personalment i, a més, es pujarà a la web, per tal d’evitar “que les empreses al•leguen desconeixement en el cas de l’incompliment d’aquesta”.

Finalment, Àngels Pérez ha manifestat que aquesta normativa s’aplica perquè des de l’Ajuntament de Gandia “vetlem per la seguretat de tota la ciutadania i hem d’intentar que no és produïsquen atropellaments o accidents, que ja han passat, a causa de l’ús d’aquests aparells”.

Compartir