Morella honra als Morellasn Absents amb l’ofrena de flors a la Verge de Vallivana

678

Hi ha dos elements típics en les festes que es realitzen en ciutats de la província de Castelló i de València: la pólvora i les ofrenes a les distintes verges que es venera. Ambdós es combinen avui en el 54 Sexenni, en el dia del novenari que organitzen els Morellans Absents. A més, es tracta d’una jornada en què es poden contemplar nombrosos vestits regionals propis de les festes castellonenques o valencianes, així com el característic vestit de morellà.

La diana a càrrec de la Colla Xaloc i l’ofrena de flors a la Mare de Déu de Vallivana han sigut els primers actes del matí. Més de 200 agremiats s’han concentrat en la Plaça de Sant Miquel i han recorregut els distints carrers de la ciutat amb rams de flors, fins a arribar a la Basílica Arxiprestal. Allí, han venerat la patrona del municipi. Tot seguit, s’ha celebrat la Missa i el Retaule. Igual que en la jornada d’ahir, organitzada per la colònia Morellano-Catalana, este col·lectiu no disposa de dansa, però acosta els seus costums a la ciutat. Els residents a Catalunya, ho van fer a través dels castellers, mentre que els organitzadors d’esta jornada, han optat per una gran mascletà al Pla dels Estudis.

La Colònia de Morellans Absents agrupa a tots els veïns que viuen fora de la ciutat, exceptuant els residents a Catalunya. Encara que es troben repartits per tota la geografia espanyola, el gros d’associats d’esta Colònia resideix en les ciutats de Castelló i València, per la qual cosa és habitual que la presidència de la Colònia siga compartida per estes dues ciutats.

En el primer programa imprés de les festes del Sexenni, l’any 1856, Sexenni XXVII, s’indica que el diumenge 31 d’agost la festa va a càrrec dels residents valencians i d’altres punts fora de Morella. En 1922, coincidint amb el XXXVIII Sexenni, la Colònia d’Absents va realitzar la xicoteta capella que hi ha damunt del Santuari de Vallivana, en el lloc on, tradicionalment, va aparéixer la Mare de Déu.

En aquesta jornada han acompanyat a l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i a la corporació municipal en President de les Corts Valencianes, Enric Morera, el Diputat al Congrés per Terol, Ignacio Urquizu, i el dissenyador de moda, Francis Montesinos.

Compartir