Milers de visitants gaudeixen a Cullera de la Fira de les Tradicions Valencianes

1943

Milers de persones han visitat este cap de setmana la Fira de les Tradicions Valencianes organitzada per l’Ajuntament de Cullera. L’esdeveniment, emmarcat en el Programa 52 de desestacionalització turística, ha posat en valor aspectes històrics del patrimoni cultural valencià, des de la tradició oral fins a la gastronomia o la indumentària, passant per la música o les danses.

Els actes s’iniciaren el dissabte amb l’actuació de Pep Gimeno ‘Botifarra’. Malgrat la pluja prèvia i posterior, el de Xàtiva va congregar un nombrós públic en un concert en el qual va recuperar davant un nodrit públic el denominat cant de batre, d’arrel tradicional valenciana que s’enquadra dins de les denominades cançons de treball. Es canta a cappella, de forma individual, i dóna nom a tots aquells cants que van lligats a treballs agrícoles.

L’altre plat fort de la fira tingué lloc el diumenge amb la I Trobada d’Encaix de Boixets que congregà prop de 400 boixeteres arribades de tota la província de València i fins i tot algunes es van desplaçar des de Madrid. El seu art amb els encaixos va atraure durant el matí del diumenge milers de curiosos que van gaudir en primera persona de la complexa elaboració d’esta tècnica d’encaix tèxtil.

Paral·lelament, la fira va oferir exhibicions eqüestres a cura d’Amics del cavall, mostres d’oficis antics com el ferrer o l’elaboració de cadires de bova, una vintena de llocs dedicats a l’art dels boixets i parades amb productes tradicionals.

Per part seua, la Colla Pas Pla oferí mostres del ball tradicional valencià. Així mateix, els més xicotets van poder gaudir d’una zona de jocs infantils tradicionals i els amics dels selfies van tindre l’oportunitat de fotografiar-se en panells on es reproduïen vestits típics valencians o escenes costumistes.

La regidora de Patrimoni Històric de Cullera, Amparo Jover, explica que la iniciativa tenia una doble finalitat. D’una banda, posar en valor les tradicions valencianes, donant-les a conéixer i convertint-les en un atractiu per als cullerencs i els visitants i, d’altra, dinamitzar l’activitat turística en línia amb els objectius de desestacionalització marcats pel consistori.

Jover considera que malgrat les inclemències meteorològiques del dissabte, la primera edició de la fira i de la trobada de boixeteres s’ha saldat amb un gran èxit. «Hem vist els carrers del barri de Sant Antoni plens i això ha beneficiat a l’hostaleria de la zona», s’ha felicitat, per la qual cosa assenyala que des de l’ajuntament es continuaran impulsant estes accions que «cada dia més ens situen com una destinació de referència fora de la temporada alta».

Compartir