Més de 7.000 actuacions de la Policia Local de proximitat en un any

1080

Compliment de les ordenances d’animals de companyia i de via pública, control de vehicles abandonats, informes de convivència o absentisme escolar, entre les principals intervencions

La Policia Local de Castelló va realitzar durant l’any passat 7.321 actuacions de proximitat en els sis districtes de la ciutat. La majoria de les intervencions corresponen a campanyes programades com la vigilància de les ordenances d’animals de companyia i via pública, les entrades i eixides de col·legis, el control dels vehicles abandonats o la confecció d’informes de convivència. L’alcaldessa, Amparo Marco, ha agraït “la dedicació i la professionalitat de la plantilla policial, que treballa perquè la resta de la societat puguem viure amb tranquil·litat i benestar”.
La Policia de Proximitat integra unitats especialitzades en la protecció del medi ambient (UPROMA), en la gestió de la diversitat cultural (GESDIPOL), la mediació policial o la vigilància urbanística (UPU). També es troba la unitat antibullying, que s’encarrega de donar xarrades a alumnes de primària sobre l’assetjament escolar i que és un enllaç entre la Policia Local de Castelló i els centres escolars per al tractament d’aquest problema social.
A través dels agents destinats en cadascun dels sis districtes de Castelló, Proximitat desenvolupa de forma permanent tasques de prevenció i vigilància en cadascun dels barris i carrers de la ciutat, col·laborant en el dia a dia dels veïns i millorant la qualitat de vida de la comunitat. De la mateixa manera, la Policia atén les necessitats de determinats grups d’especial interés com a persones majors (a través per exemple de xarrades sobre com millorar la seua seguretat) o la comunitat educativa (amb reunions periòdiques amb els directors dels col·legis i instituts per a conéixer les seues necessitats).
En relació al control dels animals de companyia i potencialment perillosos, s’ ha impulsat una campanya anual de vigilància sobre la tinença d’animals que s’ha centrat en aquelles zones on els agents han rebut queixes veïnals per comportaments incívics per part dels propietaris. Arran d’aquests dispositius, els agents han controlat 237 animals de companyia i 94 gossos de raça potencialment perillosa i han redactat 454 denúncies per infraccions a l’ordenança municipal a més d’11 actes per mossegades o identificació dels propietaris dels animals. La gran majoria de butlletins de denúncia s’han confeccionat per no recollir excrements, per portar solts als animals o per mancar de la documentació obligatòria.
Una altra de les campanyes realitzades ha sigut la vigilància i control de l’Ordenança municipal d’ocupació de via pública que ha permés supervisar els espais ocupats per les terrasses de locals hostalers. Durant 2018 es van realitzar 489 inspeccions a locals i establiments públics i 107 a comerços que tenien ocupació de via pública mitjançant terrasses o vetlladors. En total es van detectar 80 incidències respecte a locals públics que van ser comunicades al Negociat de Via Pública i 65 infraccions a l’ordenança per part dels establiments amb ocupació de via pública.
La vigilància i seguiment de l’absentisme escolar i l’assetjament escolar ha sigut una altra de les tasques desenvolupades. Els agents de proximitat han estat vigilant durant tot l’any escolar els voltants dels col·legis i instituts en les hores d’entrada, eixida i esbarjo observant 13 casos d’absentisme escolar mentre que la unitat antibullying de la Policia Local de Castelló ha detectat 19 casos d’assetjament escolar durant les visites i contactes amb els centres educatius que s’han derivat a la Conselleria d’Educació per al seu seguiment. A més, s’han realitzat 2.269 serveis de vigilàncies en les entrades i eixides de col·legis i 145 acompanyaments a escolars a diferents actes o activitats per la ciutat.
Una altra de les campanyes ha sigut el control dels vehicles abandonats en la via pública, la presència de la qual va motivar 245 queixes en 2018. Quan els agents detecten un vehicle presumiblement abandonat en la via pública inicien un expedient segons un protocol policial molt senzill i amb uns terminis establits legalment. Així durant 2018, la Policia de Proximitat va detectar 299 vehicles abandonats en la via pública, dels quals 270 es van fer càrrec els seus propietaris a requeriment dels agents mitjançant les notificacions corresponents i en 15 casos, es va procedir a denunciar el vehicle i retirar-lo de la via pública per la grua municipal.
Quant a les queixes per l’execució d’obres sense llicència, els agents de Proximitat van sumar 48 inspeccions durant les quals van detectar 29 infraccions a les ordenances municipals. Finalment, en el seu objectiu per donar una atenció específica a diferents col·lectius de la ciutat de Castelló, la Policia Local de Castelló ha mantingut durant 2018 prop de mig centenar d’entrevistes i contactes amb el teixit social de Castelló en el qual s’agrupen multitud d’associacions de veïns, entitats públiques i privades, col•legis i instituts, i centres de tercera edat. D’aquestes entrevistes i contactes, els agents extrauen suggeriments dels col·lectius atesos i posteriorment es planifiquen les accions a prendre per a donar resposta a aquestes sol·licituds.

Compartir