L’Unió de Periodistes Valencians i Castelló convenien un tractament correcte de la violència masclista

825

L’Ajuntament convenia amb la Unió de Periodistes Valencians el correcte tractament de la violència masclista als mitjans

L’Ajuntament de Castelló ha elaborat un conveni de col·laboració amb la Unió de Periodistes Valencians per al desenvolupament d’un projecte sobre el tractament correcte de la violència masclista als mitjans de comunicació amb l’objectiu de facilitar la incorporació de la perspectiva de gènere en aquests. La firma ha estat a càrrec de l’Alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i la vicealcaldessa i regidora d’Igualtat, Ali Brancal.

El conveni inclou l’elaboració i edició de 1.500 exemplars d’un manual per al tractament de la violència de gènere i llenguatge inclusiu, que també serà difós gratuïtament entre els principals mitjans de comunicació de la Comunitat Valenciana recomanant la seua utilització sistemàtica. Així mateix, la Unió de Periodistes Valencians es compromet a organitzar un taller per a periodistes de Castelló sobre com informar sobre la violència masclista.

Aquest segueix la línia de la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, la qual imposa en el seu article 3 l’obligació dels poders públics, en el marc de les seues competències, d’impulsar campanyes d’informació i sensibilització específiques amb la finalitat de prevenir la violència de gènere. A més, el Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere i Masclista signat el passat mes de setembre per les institucions valencianes, els partits polítics, les universitats, els mitjans de comunicació, intervinents de la justícia, forces i cossos de seguretat i entitats i organitzacions de la societat civil, inclou l’objectiu de generar un relat compartit de lluita contra la violència de gènere i masclista, sense la doble victimització de les dones, la confrontació política i social amb els agressors masclistes i la socialització del conflicte, així com l’actualització del manual “Notícies amb llaç blanc” de recomanacions sobre com abordar la violència de gènere i masclista als mitjans de comunicació.

Brancal ha qualificat la iniciativa com a “absolutament necessària perquè els mitjans de comunicació puguen ser també una eina d’igualtat, i des de la Regidoria d’Igualtat volem contribuir a que açò no siga per falta d’informació”. La també vicealcaldessa ha ressaltat que “el llenguatge crea realitats i les imatges utilitzades als mitjans solen contribuir a perpetuar les desigualtats”.

“El Govern municipal, en l’àmbit de les seues competències, treballa per a avançar en la igualtat efectiva entre dones i homes. El periodisme és un àmbit des del qual es pot i s’ha de fomentar la voluntat de construir una societat igualitària, equitativa i justa”, afirma l’alcaldessa, Amparo Marco, qui ha destacat la labor de la Regidoria d’Igualtat per fer “un Castelló més digne i amb oportunitats per a totes i tots”.

Compartir