L’Orxata, un producte típic de València que traspasa fronteres

1822

Si hi ha una beguda que fa que el nom de València recórrega tot el món. I no es el suc de taronja, precissament. Taronges hi han en altres parts del món, però productes com la xufa es més difícil de topetar. No es que siga un producte exclusiu de la nostra terra, però es on s’utilitza de manera més popular i on dona lloc a l’estimada orxata que tant ens agrada gaudir en estiu.

L’orxata naix d’aquest xicotet tubèrcul de color marró que tè el seu origen a Àfrica, encara que es va traslladar a altres punts. Entre ells, València. Peró no es un producte que estiga molt estés per l’horta valenciana. Només es poden trobar cultius de xufa a l’Horta Nord, en un total de 19 pobles. En aquestos, el 90% de la xufa té Denominació d’Origen, lo que la converteix en un producte quasi 100% valencià.

La ruta de l’orxata, un bè per a la zona de l’Horta Nord

Entre tots estos pobles, destaca Alboraia, una población en la que l’orxata es algo molt seriós i que a més de ser una població en la que es podueix una bona quantitat d’aquest producte tan nostre.

També es part dels atractius de la zona una ruta per coneixer com es cultiva esta planta i el procés de recol·lecció i producció de l’orxata, amb un museu on s’explica tot el procés. I sense oblidar que en totes les cafeteries i bars de la Comunitat Valenciana es pot gaudir d’aquesta refrescant beguda blanca i dolça.

I no es pot concebre l’orxata sense pensar en els fartons, un complement indispensable que van ser creats per la familia Polo. Quant es van traslladar a viure a Alboraia, van vore com la gent mullava el pa en l’orxata i van començar a pensar en un tipo de pa que podría ser agradable de menjar mullat en l’orxata. Hui tenim els fartons i resulten ser la combinació perfecta per a gaudir d’un excelent berenar.

L’orxata es part de l’identitat valenciana i una magnífica excusa per compartir, en familia, en parella o en els amics, en qualsevol moment, i no només en estiu.

Compartir