Les Unitats de Respir Familiar de la Diputació beneficien ja a 840 famílies de 56 municipis de la província

1318

Les Unitats de Respir Familiar de la Diputació de Castelló beneficien ja a 840 famílies de 56 municipis de la província. Amb això, esta iniciativa del Govern Provincial s’ha consolidat com un recurs fonamental per a lluitar contra la despoblació en l’interior, complint amb el seu objectiu de permetre la conciliació laboral, personal i familiar dels familiars que assumixen l’atenció de persones majors o dependents, amb l’atenció i atenció permanent que requerix. A més, col·laboren en la recuperació i manteniment de l’autonomia personal de les persones majors.

La diputada d’Acció Social, Elena Vicent-Ruiz, ha visitat diverses unitats per a conéixer les inquietuds dels seus treballadors i conéixer en primera persona el dia a dia d’este servici de la Diputació. “No hi ha millor prova de la utilitat d’este servici que l’alta demanda que s’ha generat en tots els pobles en què s’ha posat en marxa i el gran interés de molts alcaldes per acollir en els seus pobles una unitat de respir familiar. La satisfacció tant de treballadors com dels propis usuaris amb la quantitat d’activitats que realitzen en els centres ens motiva encara més a continuar amb esta iniciativa del Govern Provincial per igualar oportunitats en tot el territori castellonenc”.

En eixe sentit, Vicent-Ruiz ha posat en valor l’efecte que estan tenint les Unitats de Respir Familiar en la consolidació de població en les zones de l’interior com a part del programa Repoblem contra la despoblació. “He conegut casos en què estes unitats han decantat la decisió de quedar-se a viure en el poble per a famílies que ja es plantejaven deixar la seua vivenda per falta de recursos en este sentit. L’atenció de les persones majors, igual que ocorre amb els escoles matineres és en molts casos motiu d’incompatibilitat d’horaris laborals per a familiars, i el poder generar recursos en els pobles per a conciliar i per a millorar la qualitat de vida de les nostres persones majors és motiu de satisfacció perquè complim amb el nostre objectiu d’igualar oportunitats i recursos en tota la província i millorar la qualitat de vida en els pobles de Castelló”.

A més dels objectius ja citats d’estes Unitats de Respir Familiar, es constituïxen en un marc adequat en l’entorn immediat de l’usuari per al desenvolupament de les relacions personals i socials, faciliten la permanència de l’ancià en el seu entorn habitual així com les prestacions bàsiques relatives a la higiene, salut, informació i orientació, activitats recreatives i socials, a més d’assessorar a les famílies en l’adquisició d’habilitats en l’atenció de les persones.

Ampliació a 10 centres més per al 2018

Tal ha sigut el bon comportament que estan tenint les 56 Unitats de Respir Familiar posades en marxa pel Govern Provincial de Javier Moliner que per al pressupost de 2018 la Diputació ha consignat una partida de 480.000 euros que contempla tant el manteniment dels centres ja habilitats com la posada en marxa de 10 noves Unitats de Respir Familiar.

Estem convertint estes Unitats de Respir Familiar en un aliat dels ajuntaments, especialment en el cas de xicotets municipis de l’interior, contra l’envelliment de la població”, ha indicat la diputada, qui hi ha assenyalat a més l’important efecte que està tenint quant a creació de llocs de treball. “No cal oblidar que estem emprant una persona per centre, la qual cosa suposa ja que 56 persones, i en 2018 seran 66 persones, estan treballant en les Unitats de Respir Familiar de la Diputació, i en la majoria dels casos en municipis de l’interior”.

Estos son els pobles que ja compten amb Unitat de Respir Familiar de la Diputació: Aín, l’Alcúdia de Veo, Altura, Ares del Maestrat, Argeleta, Artana, Atzeneta del Maestrat, Aiòder, Benassal, Borriol, Càlig, Canet lo Roig, Castellfort, Castellnovo, Catí, Caudiel, Cervera del Maestre, Cinctorres, Els Coves de Vinromà, Culla, Eslida, Espadilla, Fanzara, les Fonts d’Aiòder, Xèrica, La Jana, La Llosa, La Mata, Moncofa, Morella, Nules, Olocau del Rei, Peníscola, Pina de Montalgrao, La Pobla de Benifassà, Portell de Morella, Ribesalbes, Rossell, Sant Jordi, Santa Magdalena de Polpís, La Serra d´en Galceran, Sot de Ferrer, Suera, Tals, Tírig, Toga, El Toro, Torre-xiva, Traiguera, Vallibona, Vall d´Alba, la Vall d’Almonesir, Vilafamés, Vilavella, Vilafermosa i Sorita.

Compartir