Les falleres majors se sumen a la recepció a les falleres internacionals de la UPV

726

La recepció a les falleres internacionals que estudien a la Universitat Politècnica de València i formen part de la seua falla s’ha convertit ja en un acte tradicional que enguany, a més, ha comptat amb la presència de les Falleres Majors de València, Marina Civera i Sara Larrazábal, a més de la regidora María Oliver, d’Educació, i Pere Fuset, de Cultura Festiva i el rector de la UPV, Francisco José Mora, acompanyat del seu equip rectoral. Un acte emotiu al qual a última hora s’han sumat també l’alcalde de València, Joan Ribó, i el de Bolonya, Virginio Merola, en una foto final que reflectix l’abast global de la festa gran de València.

«Este és un acte especialment bonic tots els anys, perquè per a nosaltres és molt significatiu que persones que habiten la nostra ciutat de manera temporal tinguen interès per la nostra festa, tant d’interés com per a formar part d’ella amb totes les conseqüències», ha afirmat la regidora María Oliver en la seua benvinguda a les falleres internacionals del programa Erasmus i uns altres, procedents de països com Kenya, Vietnam, Corea del Sud, els Estats Units, Mèxic, Alemanya, Suècia, República Txeca, Itàlia i el Marroc, que han arribat a l’Ajuntament acompanyades per una representació de la Falla Avinguda Tarongers-Universitat Politècnica, encapçalada per la seua Fallera Major, Míriam Romero

La regidora d’Educació, María Oliver, formada com a arquitecta en la Universitat Politècnica, ha fet al·lusió a la seua condició de ex Erasmus, a «la vivència que es té quan estàs en un altre país i a l’interès per submergir-te en la seua cultura. Per a nosaltres, com sabeu, les Falles és l’època de l’any que més significa la nostra manera de ser, és una tradició que està viva, que va construint-se any rere any, i per a nosaltres suposa una absolut luxe que vosaltres hageu apostat per formar-ne part».

Ha afegit que la Falla de la UPV «forma part de l’aposta d’eixa universitat pública per integrar-se en la societat valenciana, trencant moltes barreres que sovint es generen entre el món acadèmic i el carrer. Vosaltres – ha assenyalat dirigint-se a les falleres internacionals- sou exemple d’eixe trencament de barreres des de l’absolut respecte entre les diferents cultures que tanta falta fa a tot el món. L’essència humana és el que ens unix, i les Falles, que van començar sent una festa de barri, cada vegada s’han internacionalitzat més però encara conserven una doble escala humana entre allò local i allò global. És un luxe tindre-vos ací, i estem molt agraïdes que hageu apostat per les Falles de la nostra ciutat».

El segon intervinent en l’acte ha sigut el rector de la UPV, Francisco Mora, que ha recordat que la tradició que una representació d’eixa universitat acudisca a l’Ajuntament amb motiu de les festa falleres es remunta a l’any 1985, «encara que no és fins a 2006 quan la Universitat Politècnica decidix crear una falla per a contribuir així una mica més a promocionar la nostra gran festa i donar suport a un reconeixement tan important com el que li va fer la UNESCO en declarar-les Patrimoni Immaterial de la Humanitat».

Un CD d’albaes falleres i la cançó “no sigues ninot”

Com a acte previ a la disparada de la mascletà, el Saló de Cristalls ha acollit la presentació del disc compacte, CD, Albaes Falleres amb Estil, una iniciativa de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, en el marc de la Trobada Arrel, de Folklore, Música, Balls i Cants Valencians, un projecte que té l’objectiu de promoure les manifestacions musicals de la cultura tradicional valenciana en l’àmbit festiu de les Falles. El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha presidit l’acte, i ha agraït l’aposta de la Diputació «per entendre la festa de les Falles com allò que principalment són: cultura». Tal com ha subratllat el regidor, «les Falles són més que una festa: són un motor cultural i de promoció de les tradicions i la llengua».

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha participat en la presentació del disc, així com en la posterior projecció del videoclip No sigues ninot, també a instàncies de la Diputació, que s’ha presentat com a cançó especial de les Falles 2019. També han assistit a la convocatòria les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor. El CD d’Albaes recull 47 peces musicals: 37 albaes i 10 composicions de tabal i dolçaina.

A la conclusió, tots han pogut assistir a la mascletà programada pels membres de la Pirotècnia Nadal-Martí, de l’Olleria, una empresa coneguda pel públic valencià, ja que va ser l’encarregada d’oferir la disparada en l’Exaltació de la Fallera Major Infantil de València de l’any passat, 2018. A més de les deu persones triades en sorteig públic entre la ciutadania que han pogut accedir al Balcó este migdia, també han assistit hui a la mascletà representants de les Juntes Locals Falleres de Bétera, de Xàtiva i d’Aldaia, així com de les comissions falleres de Blanqueries; Embarcador-Historiador Beti; Pianista Martínez Carrasdo-Eslida; Francisco Climent-l’Uruguai-M. de Bellet; Carters-Literat Pascual i Abad; i Avinguda de Valladolid-Enginyer Vicente Pichó.

La mascletà de demà dimecres serà responsabilitat de Pedro Alonso Fernández, propietari de la Pirotècnia Pibierzo, de Villaverde de la Abadía, del municipi lleonés de Carracedelo. L’empresa funciona des de fa 25 anys, i va debutar a València en les Falles de l’any 2015. Quatre anys després tornen a la nostra ciutat per oferir una mascletà sonora i potent que espera aconseguir l’aplaudiment del públic.

Quant a l’aforament del Balcó Municipal, la jornada de demà comptarà amb la presència de l’ambaixador de la República Federal d’Alemanya, Wolfgang Dold, que es troba de visita a la nostra ciutat. També assistirà una representació de la Federació Valenciana de Cases Regionals d’Espanya, així com integrants de l’equip tècnic i esportiu del Club de Rugbi Tatami. A més, està previst que acudisquen també a l’Ajuntament representants de la Junta Local Fallera d’Elda.

Compartir