L’àrea de Cultura de la Diputació destinarà quasi sis milions d’euros a la promoció cultural en l’exercici 2018

1873

El pressupost que destinarà enguany l’àrea de Cultura de la Diputació en ajudes i subvencions dirigides a ajuntaments, societats musicals i entitats culturals per a realitzar activitats culturals es situa en els 5.930.300 euros, quasi mig milió d’euros més que en l’anterior exercici. Així ho han anunciat la vicepresidenta, Maria Josep Amigó i el diputat de Cultura, Xavier Rius, després que la Junta de Govern de la corporació provincial ho aprovara el passat 13 de març.

Aquestes ajudes, que es dedicaran a recolzar l’activitat cultural sense ànim de lucre, es podran sol·licitar fins al proper 25 d’abril, segons s’estableix en les bases que varen ser publicades al BOP nº 63 del 3 d’abril de 2018, en una única convocatòria que engloba totes les subvencions per a ajuntaments, societats musicals i entitats culturals del 2018.

La vicepresidenta, Maria Josep Amigó, ha assenyalat que “l’àrea de Cultura de la Diputació de València és un referent en la promoció cultural i no solament dins de les comarques i dels pobles de la província de València, sinó arreu de tot el territori del País Valencià”. “A més –ha afegit–, des de la corporació treballem per una cultura oberta, lliure i inclusiva, i des del principi tinguérem clar que en esta nova etapa, totes les ajudes anaven a ser reglades i les convocatòries anaven a ser públiques i de lliure concurrència”

Amigó també ha afirmat que “continuem treballant, des de l’àrea de Cultura, per dotar als ajuntaments de recursos elementals per a nodrir un ecosistema cultural bàsic, i tenim ben clar que anem en la bona direcció perquè així ens ho transmeten els alcaldes i les alcaldesses, així com els regidors i regidores, quan xafem territori”.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha explicat per la seua banda que l’àrea de Cultura i els distints departaments de la Diputació “estem ara destinant als municipis més recursos, com aquests quasi sis milions d’euros en ajudes i subvencions culturals, de manera objectiva i hem deixat de repartir-ne a través de convenis singulars, o directament ‘a dit, com ocorria abans”. “Tots els diners que abans es donaven discrecionalment –ha afegit el diputat– ara s’han convertit en noves convocatòries públiques i reglades, com la d’activitats de projectes intermunicipals, a la vegada que hem incrementat els recursos del SARC. Això no és fer màgia, és senzillament reorientar els diners a allò que pertoca”.

Xavier Rius ha destacat durant la seua intervenció “el gran èxit del programa Retrobem del 2017, que va possibilitar 770 concerts en 202 pobles i, a més, que també hem aconseguit, gastant menys, incrementar els recursos que arriben a les bandes musicals per a la compra d’instruments. Abans eren ajudes de caràcter bianual que ens feien bloquejar 700.000 euros en dos pressupostos, i ara els hem convertit en convocatòries anuals de 550.00 euros cadascuna”. El diputat ha ressaltat també “l’esforç que enguany anem a fer en la Xarxa de Museus Etnològics Locals, que rebrà 162.000 euros en comparació als 90.000 euros del 2017, i on participen fins a 28 museus locals”.

Ajudes per a les entitats locals

Els ajuntaments i les mancomunitats podran sol·licitar subvencions per a dur a terme la Programació cultural municipal i festes populars amb una partida de 2.750.200 euros. Per a la realització de projeccions audiovisuals, es destinarà una ajuda total de 55.000 euros.

Els ajuntaments i consorcis comptaran també amb ajudes per a les Col·leccions etnogràfiques de la Xarxa de Museus Etnològics amb uns fons totals de 162.000 euros, i per als Jaciments arqueològics de la Ruta dels Ibers disposaran d’ajudes per valor de 120.000 euros.

Ajudes a activitats culturals d’entitats sense ànim de lucre.

Dins d’aquesta partida les associacions podran demanar ajudes per a Retrobem la Nostra Música, que té un pressupost d’1.314.500 euros, per a concerts (733.400 euros), ajudes a les escoles d’educands (530.000 euros), per a l’adquisició de partitures per al Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València (9.100 euros), i per a la realització d’un concert fora de la província de València pels guanyadors del Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València (42.000 euros).

Les subvencions aprovades també ajudaran a les entitats musicals en l’adquisició d’instruments musicals amb una partida de 550.000 euros i a realitzar projectes generals de música antiga i clàssica d’orquestra, de cambra i de piano, amb una ajuda de 50.000 euros.

Les entitats culturals rebran 399.500 euros per a projectes generals culturals (349.500 euros), i també per a festivals, mostres, trobades o certàmens culturals (50.000 euros).

Compartir