L’ajuntament de València valora positivament la neteja durant Falles

1997

“Des de l’Ajuntament hem fet un important esforç per a garantir el millor estat possible de salubritat en tota la ciutat, amb una aportació pressupostària extra d’1,5 milions d’euros per a l’operatiu especial de neteja”, ha recordat la regidora. “Però en este balanç –ha afegit- cal felicitar i destacar la bona resposta de la ciutadania”.

En dades, el balanç faller respecte a la neteja en la ciutat reflecteix una situació molt semblant a la de l’any passat. Les tones de cendra arreplegades després de la Cremà dels monuments fallers s’han reduït en un 4,3% respecte al 2017 (l’any passat es van arreplegar 2.341 tones i enguany, 2.240 tones). “La normalitat és el que ha definit l’actuació dels servicis de neteja, que a les 7:30 hores del matí ja havien deixat enllestits els carrers sense restes de fem ni cendres”, ha explicat Soriano.

De fet, des de hui mateix i fins al pròxim dia 23 es durà a terme una acció extra de neteja “en tots els racons de la ciutat”, segons ha explicat Pilar Soriano, per tal de garantir la salubritat i recuperar els nivells d’higiene. De manera paral•lela, s’aniran reposant els contenidors als seus llocs habituals. El balanç que ha oferit la regidora s’ha referit a l’arreplega de residus sòlids i danys en contenidors, atés que els efectes de les diferents cremaes sobre l’arbratge i jardins s’aniran coneixent al llarg dels pròxims dies.

Ribó destaca la normalitat i tranquil·litat d’enguany

També l’alcalde, Joan Ribó, ha subratllat hui la importància de la col·laboració entre les institucions i la ciutadania per a mantindre uns nivells òptims de neteja i de convivència. A preguntes dels periodistes, després de l’acte de presentació de la Guia de rutes d’arbres monumentals i singulars, l’alcalde ha destacat la normalitat i tranquil•litat, que han sigut els elements principals de les Falles 2018. També ha assenyalat Ribó la complexitat de la labor d’arreplegada de residus i neteja dels carrers, que ha portat a l’Equip de Govern a incrementar els recursos destinats a això, amb l’esmentat increment d’1,5 milions d’euros: “venint en bici hui a treballar a l’Ajuntament he comprovat la gran tasca que han fet els equips de neteja, que en apenes 12 hores han deixat la ciutat en unes condicions òptimes, tenint en compte que veníem de la Cremà”. L’alcalde ha destacat entre les millores, la tasca en prevenció de la brutícia, amb iniciatives com el sorteig de bicicletes per la col•laboració ciutadana en matèria de recollida i reciclatge de residus.

La regidora ha fet especial insistència en l’arreplegada dels envasos durant estos dies, atés que se’n generen molts més que en la resta de mesos. Ha destacat els bons resultats de la campanya Ara pots pujar el reciclatge, que ha millorat les seues dades amb un increment del 54% d’arreplegada: dels 860 quilos recuperats l’any passat, s’ha passat a 1.323 enguany. “Estem molt contents amb estos resultats, que reflecteixen que la campanya és cada vegada més coneguda per la gent que ve a la mascletà, i participa de manera activa en la recuperació i reciclatge dels envasos”, ha subratllat Soriano.

Quant a l’arreplegada haguda en les noves papereres per dipositar envasos, els resultats també són positius, amb 4.760 quilos arreplegats, la majoria dels quals (52,2%) ha correspost efectivament a envasos: la resta del material dipositat en estes papereres ha sigut cartó (15%) i vidre (20%), la qual cosa implica, en paraules de Pilar Soriano, “que l’objectiu s’ha complit, perquè s’ha evitat que tots eixos residus hagen acabat en el contenidor gris”. Este volum ha sigut traslladat a les plantes de reciclatge per a ser separat i distribuït per materials.

També ha oferit dades la regidora sobre l’arreplegada de vidre, que ha millorat amb un increment del 19,62%. La campanya d’arreplegada porta a porta a Ciutat Vella ha permés augmentar els quilos recuperats dels 22.249 de l’any passat als 39.822 d’enguany. “Cal felicitar a la ciutadania”, ha afirmat Pilar Soriano. “Allò que ha quedat demostrat és que, si li facilitem les coses a les i els veïns, s’obté una resposta positiva”.

Finalment, la delegada ha assenyalat que la millora de les dades s’ha observat també en els danys detectats en contenidors, que s’han reduït a la meitat (17 en total). Quant a les papereres, encara no es disposa de les xifres finals. I així mateix, respecte a les infraccions detectades per qüestions de neteja en les comissions falleres, “s’han alçat dos actes, i s’han realitzat 17 preavisos, tots els quals s’han complit”, ha indicat.

Treball de coordinació

Preguntat l’alcalde per la seguretat, Joan Ribó ha insistit en els operatius de prevenció, en la tasca de les forces de seguretat i en la coordinació duta a terme, tenint en compte “la importància de vetlar per la seguretat de totes les persones que arriben a la ciutat, que pràcticament dobla el seu volum de població durant les falles”. S’ha referit als problemes que sorgeixen al voltant del comerç i ha subratllat l’acció de la policia local, que ha requisat més de 15.000 llandes provinents de la venda il•legal. Finalment, i a preguntes d’una possible taxa turística, l’alcalde ha recordat que està pendent d’una legislació d’àmbit autonòmic i que en qualsevol cas, és partidari d’una taxa que servisca “per a fer millorar servicis essencials que es recarreguen quan hi ha una gran activitat turística. D’esta manera, podem ajudar a millorar encara més la neteja o la seguretat, per exemple, cosa que serviria per a potenciar el turisme”. Joan Ribó ha recordat que enguany s’han avançat els terminis en la recepció d’ajudes a les comissions falleres.

Compartir