L’Ajuntament de Castelló presenta un informe per a implementar millors polítiques de joventut

846

L’Ajuntament de Castelló ha presentat avui en la Universitat Jaume I (UJI) un informe de la joventut que fa una anàlisi de la situació de la població castellonenca entre els 16 i els 34 anys, en total 36.602 habitants. L’acte ha comptat amb la participació de l’alcaldessa, Amparo Marco, el regidor de Joventut, José Luis López, la vicerectora d’Estudis, Ocupació i Innovació Educativa, Pilar García, i els coordinadors del treball Mercedes Alcanyís i Vicent Querol, professors del departament de Sociologia.

L’informe ha sigut encarregat per l’àrea municipal de Joventut amb l’objectiu de conèixer la realitat dels joves de la ciutat de Castelló. L’alcaldessa ha significat que “aquest estudi ens permet implementar polítiques que ens ajuden a fer-ho millor, que és la raó per la qual ens ha triat la ciutadania”.

Les últimes dades sociològiques que disposava l’Ajuntament sobre els joves daten de 2006 i en aquests onze anys han hagut canvis considerables. Les xifres més destacables del diagnòstic són que la crisi econòmica ha tingut importants conseqüències per a la joventut, amb una pèrdua de pes demogràfic superior al 10%, l’emancipació segueix sent difícil per al 56,5% que encara viu en la llar familiar i també s’ha produït un increment de la precarietat laboral.

Altres fets són que les pràctiques d’oci estan correlacionades amb el nivell d’ingressos, hi ha una tendència cada vegada major a la individualització de les pràctiques esportives, una escassa participació i associacionisme, i l’ús d’internet i les xarxes socials ve modulat pel nivell d’instrucció i l’edat.

L’estudi també s’ha detingut en el consum de drogues, un aspecte en el qual es revela que hi ha hagut un increment del consum de substàncies tòxiques i un descens en l’edat d’inici, així com un risc de patir violències, més elevat en dones, i un baix nivell de denúncies.

En un altre apartat hi ha una valoració positiva de les activitats que organitza l’Ajuntament i una actitud propositiva a ser escoltats per les institucions per a realitzar suggeriments. L’informe conclou amb una altra dada significativa relacionada amb el compliment d’expectatives futures que revela que quasi la meitat de la joventut creu que va a viure pitjor que els seus pares.

En aquest sentit, Marco ha significat que aquest diagnòstic “ha de servir-nos per a dona passos cap a avant. Associacions, entitats, funcionaris, institucions, etc, hem de lluitar junts per combatre la precarització, la discriminació de la dona i la violència de gènere i impulsar la formació i l’educació, que ens obrin les portes del futur”.

Per la seua banda, el regidor de Joventut ha afirmat que “em preocupa el discurs que la joventut va a viure pitjor que els seus pares. Açò ens porta cap a la individualització, la precarietat i el desmantellament dels serveis. Hem de trencar amb aqueix missatge per a afavorir l’oportunitat, la participació i la comunicació”.

López ha posat de manifest que aquest informe “ha de servir-nos per a elaborar l’II Pla de Joventut i marcar l’estratègia de la Regidoria de Joventut en la ciutat de Castelló”.

Compartir