L’Ajuntament de Castelló analitza vies per a la prevenció de grups radicals violents

653

L’Escola de Seguretat Pública de l’Ajuntament de Castelló (ESPAC) organitza el curs ‘Aproximació al fenomen de la radicalització violenta’, l’objecte de la qual d’anàlisi se centra des dels col·lectius juvenils violents amb postures polítiques extremes –ultres, skinheads, antisistema o antifeixistes– fins a les comunitats islamistes radicals. Es tracta d’una jornada dirigida al personal municipal que s’impartirà el 19 de novembre amb la intenció de precisar les tècniques per a detectar grups radicals i prevenir així la planificació d’actes violents contra la població general.

“La formació dels cossos policials és essencial per a afrontar els grans reptes que se’ns presenten a les ciutats en matèria de seguretat”, afirma l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, qui ocupa la presidència de la Comissió de Seguretat i Convivència de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). “Castelló és una ciutat segura, però les administracions públiques hem de coordinar les estratègies per a garantir la tranquil·litat i la qualitat de vida de la ciutadania”, ha afegit la primer edil.

El curs de l’ESPAC està integrat per cinc mòduls, que aborden la radicalització, extremisme violent i contranarrativa entre els més joves; els grups juvenils violents d’extrema dreta, tant de partits polítics com de grups ultres o de skinheads; la radicalització islamista en menors i adults; els grups violents d’extrema esquerra, des de grups antisistema d’ideologia anarquista fins a organitzacions antifeixistes; i la contranarrativa al discurs radical i d’odi. En el transcurs dels debats s’exposaran exemples de programes europeus de desradicalització.

En aquest sentit, l’alcaldessa ha recordat la “voluntat” de l’Ajuntament de Castelló per garantir la seguretat ciutadana davant l’amenaça global dels grups de naturalesa violenta. Una preocupació que es va intensificar després dels atemptats en les Rambles de Barcelona en l’estiu de 2017, quan Castelló va establir un pla perimetral de zones sensibles en el qual s’incloïa la implantació d’elements de contenció per a dificultar o impedir l’accés a vehicles a zones de gran afluència de vianants, segons recorda el regidor de Seguretat Pública.

Antonio Lorenzo recalca que l’Àrea de Seguretat Pública ja havia realitzat actuacions preventives en esdeveniments socials de presència massiva, com és el cas de les festes de la Magdalena, Sant Pere, Nadal i la Nit de Sant Joan, amb la col·locació de vehicles pesats en llocs estratègics.

Compartir