L’Ajuntament canviarà mesures de reordenació urbanística per a ajustar la regulació dels habitatges turístics

691

La segona jornada tècnica sobre habitatges turístics promoguda pel Patronat Municipal de Turisme que dirigeix la regidor popular Mari Carmen D’Espanya ha reunit hui representants de tots els agents turístics, socials i econòmics implicats en la regulació del sector després de l’entrada en vigor el mes de juliol passat de la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat Valenciana.

En la reunió, que en aquesta ocasió s’ha centrat en temes relacionats amb la compatibilitat urbanística, han participat hotelers, apartaments turístics, administradors de finques, promotors i entitats financeres, a més de la Policia Local, *Turisme de la Generalitat Valenciana i tècnics de Turisme i d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Alacant.

D’Espanya ha agraït a tots els agents la seua participació en aquestes jornades impulsades pel Patronat Municipal de Turisme per a debatre sobre la situació de l’habitatge turístic a Alacant. “Un tema que ens concerneix a tots i en el qual no podem improvisar perquè, al final, afecta no solament al sector turístic sinó al model de ciutat de volem i a l’ordenació del nostre territori”, ha destacat la regidor de Turisme i Urbanisme.

Aquesta jornada ha servit per a posar damunt de la mateixa la situació que existeix en aquests moments a l’Ajuntament d’Alacant quant a les normes urbanístiques i els procediments per a tramitar els informes de compatibilitat urbanística que exigeix ara la nova llei autonòmica als habitatges turístics per a desenvolupar la seua activitat.

Referent a això, el cap del Servei de Planejament de la regidoria d’Urbanisme, Pablo Núñez, ha exposat que Alacant gaudeix d’una posició “privilegiada”, quant a que, si bé el PGOU data de 1987 i no hi ha una regulació unitària per a tota la ciutat, sí que existeix una situació de seguretat jurídica, ja que s’han anat desenvolupant normes urbanístiques que ja preveuen, per zones, on, com i en quines condicions es poden implantar habitatges turístics.

Tota aquesta informació està disponible en la pàgina web de l’Ajuntament, en la secció d’Urbanisme, en un apartat dedicat a la nova Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat,

En aquest sentit, l’Ajuntament, a través de la regidoria d’Urbanisme, té perfectament determinat el procediment per a tramitar els informes de compatibilitat urbanística conformement a la normativa vigent existent, segons ha destacat el tècnic.

Així, per exemple, en la zona de la Platja de Sant Joan la implantació d’habitatges turístics està limitada a les plantes baixes. I, en la zona del centre tradicional i el centre històric, després de l’aprovació el mes d’agost passat de l’última modificació del pla especial, s’ha limitat a edificis sencers. La norma no té caràcter retroactiu.

A partir d’ací, una vegada exposada la situació urbanística actual que, almenys, garanteix una situació de seguretat jurídica, aquestes meses tècniques serviran per a valorar la necessitat d’impulsar mesures de reordenació urbanística que puguen contribuir a millorar la situació amb els diferents elements en conflicte.

Durant la jornada s’ha recordat, no obstant això, que la llei estatal que regula la igualtat de tracte i la lliure competència prohibeix establir una limitació d’activitat llevat que existisquen “raons imperioses d’interés general”, la qual cosa vol dir per exemple que no es pot limitar la implantació d’habitatges turístics per densitat, un aspecte amb el qual han xocat les regulacions de diverses ciutats espanyoles, que directament han sigut impugnades.

Totes les parts tornaran a ser emplaçades per a continuar avançant en una pròxima jornada tècnica.

Compartir