La zona d’il·lustres alacantins del Palau Provincial acull el bust del pintor Emilio Varela

1346

Els Jardins del Palau Provincial han acollit este matí l’acte de descobriment d’un bust del pintor alacantí Emilio Varela que passa a engrandir el conjunt escultòric d’il·lustres de la província que s’ubica en els exteriors de la Diputació. Esta zona de trànsit de visitants ja va enriquir a finals del passat any amb un altre element artístic dedicat a l’historiador Rafael Altamira.

El president de la Diputació d’Alacant, Cèsar Sánchez, ha donat a conéixer este matí la peça, acompanyat per la néta de l’artista Encarna Varela i pel diputat de Cultura i Educació, Cèsar August Asencio. Esta iniciativa culmina els actes commemoratius del 130 aniversari del naixement del pintor, que van succeir en 2017, segons ha puntualitzat el president. Cèsar Sánchez ha ressaltat que “hui fem un reconeixement a un dels nostres pintors més internacionals i dels que més orgullosos ens sentim. Posar este bust en els jardins de la Diputació és un acte de justícia i de compartir la cultura alacantina amb les persones que visiten els nostres jardins”.

El responsable provincial ha arreplegat la proposta de la néta de Varela de treballar en la posada en marxa d’una exposició del pintor a Madrid per a “seguir engrandint la nostra història i la nostra provincia”. A este respecte, Encarna Varela ha explicat que esta iniciativa expositiva “deu implicar-nos en que la seua pintura es conega i reconega a nivell nacional i internacional”.

Per això, s’ha mostrat agraïda a esta terra a què tant va amar i va entregar part de la seua vida el seu tio iaio, segons ha puntualitzat, alhora que ha agregat que “volem que Varela ocupe un important paper en la vida quotidiana dels alacantins i que enriquisquen el que ens ha legat”.

Varela va nàixer a Alacant en 1887 i es va iniciar als dotze anys en l’aprenentatge del dibuix i la pintura, passant per estudis i tallers com el de Lorenzo Casanova o el de Lorenzo Pericás i Parrila. Va ser Vicente Bañuls qui li va impulsar que es traslladara a Madrid per a continuar la seua formació com a deixeble de Joaquín Sorolla. L’insigne artista es va caracteritzar per la seua pintura impressionista, de caràcter personal i nou en l’ambient cultural i artístic de la primera mitat del segle XX.

Escultor Miguel Ruiz

L’encarregat d’elaborar el bust ha sigut l’escultor malagueny, establit en el municipi de Crevillent des de fa anys, Miguel Ruiz. Va nàixer en Ronda en 1956, però la seua infància va transcórrer en el El Marroc francés. Allí va cursar els seus primers estudis i va tornar a Espanya en 1963. Va residir primer a Elx on va cursar estudis de Batxillerat i després a Crevillent fins a l’actualitat. Més tard, en l’Institut Politècnic d’Alacant, va obtindre la titulació de ‘Maestro Industrial’. La seua gran afició i habilitat per les arts plàstiques li van portar a canviar el sentit de la seua vida professional.

Va ser durant la seua estada a Austràlia (1982-1985) on es va entregar per complet a les arts plàstiques i al seu retorn a Espanya va començar l’execució de nombroses obres, majoritàriament ubicades en espais públics, durant els anys noranta. Va dissenyar i va realitzar els primers treballs amb la temàtica de “Taller de Agua”, fins a l’actualitat que contínua la seua activitat creativa. Ressalta el magnífic treball d’este escultor en la realització del bust de Rafael Altamira, també ubicat en els jardins del Palau Provincial.

Compartir