La Torre de la Llotja recupera el paviment original

806

La torre de la Llotja de la Seda ha recuperat el paviment, després de la intervenció de la què ha sigut objecte per part de l’Ajuntament, que ha suposat una inversió de més de 43.460 euros. Es tracta d’un paviment ceràmic del segle XV, del qual només es conservaven unes poques peces en condicions, que són les que han permés conéixer les característiques i disseny originals.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals en funcions, Gloria Tello, ha visitat hui les obres finalitzades, que ha executat l’empresa Restauradores Pro Art, i ha comprovat els treballs realitzats, que «han retornat a esta zona de l’edifici gòtic l’esplendor original». La Llotja de la Seda de València és un dels principals exemples del gòtic civil europeu i està declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de l’any 1996.

Tal com s’ha recordat durant la visita, l’estat de conservació del paviment objecte de l’actuació «era molt deficient, ja que presentava pèrdues de l’esmalt en la majoria de les peces, amb moltes mancances o peces trencades, i un desgast generalitzat de les que hi havia, a més que una part d’este sòl s’havia afonat. Les causes d’esta situació, a més del desgast pel pas del temps, s’expliquen per la falta de manteniment i els usos inadequats de l’espai, entre altres».

«Hui hem donat a conéixer una de les obres més importants que hem fet en esta legislatura per part d’esta regidoria. És una obra molt important perquè és en l’edifici més important de la ciutat, com és la Llotja de la Seda. És una intervenció que creiem que ha de ser coneguda per la ciutadania», ha explicat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals en funcions, Gloria Tello.

«Estem en el procés de contractar tècnics que puguen fer estes visites, ja que és un espai que té certa perillositat. En poc temps esperem poder obrir a la ciutadania i continuar conscienciant de la importància del patrimoni que tenim a la nostra ciutat. Disposem d’un patrimoni que ha de ser protegit, restaurat i cuidat i, per això, en esta legislatura posarem en marxa el Pla de Recuperació del Patrimoni, amb el qual hem portat a terme diferents actuacions com esta a la Llotja», ha afegit.

Per això, al juliol de l’any 2016, la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals va impulsar l’inici del procediment per a restaurar el paviment de la torre de la Llotja. De les set empreses especialitzades en restauració patrimonial que van optar a tirar avant el projecte va resultar seleccionada l’empresa Restauradores Pro Art, que va presentar una oferta valorada en 35.748,16 euros (IVA inclòs) i disposava de la solvència tècnica necessària per a fer els treballs proposats.

La intervenció ha consistit en la restauració del paviment de la primera planta de la torre, una superfície total de 47,03 metres quadrats. Els criteris d’intervenció van ser acordats entre l’Ajuntament i la Conselleria de Cultura atés l’estat del paviment. Es va decidir que el més convenient era restaurar la totalitat de les peces originals i recobrir-les posteriorment amb un PVC transparent amb dibuix dels taulells en la disposició original de les peces.

Durant la visita de la regidora en funcions Gloria Tello, s’han exposat de manera detallada les actuacions que s’hi han executat. En primer lloc, s’ha restaurat totes les peces originals (tant les que presenten restes de vidrat com les que no) i s’han recompost les peces mitjançant els fragments existents que s’han trobat a la sala.

En segon lloc, s’ha actuat en les llacunes, on no hi havia paviment, que s’han emplenat amb morter de calç, de color i textura seleccionats segons les proves efectuades: estos colors i textures permeten diferenciar les peces originals del farciment, sense crear un contrast excessiu, amb la qual cosa s’oferix una unitat visual en una mateixa gamma de color. A més, en estes zones se senyalitzen les juntes com a record de l’especejament original. I les peces que estaven incompletes s’han completat amb morter per tal de reproduir la geometria quadrada que disposaven les originals.

Finalment, quant a l’elecció del recobriment protector, s’ha triat un PVC transparent en el qual s’ha imprés la plantilla amb el dibuix dels taulells en la disposició original de les peces. La plantilla s’ha realitzat amb suport d’una ortofoto, que permet la posició de cadascuna de les peces, i s’han pres com a model diverses peces en bon estat que pertanyen al paviment original. El cost total, després de contractar les obres de seguretat i salut i la fotogrametria, ha ascendit a 43.467,96 euros (IVA inclòs).

Compartir