La plataforma ‘Connecta València’ permertrà ciutats intel·ligents a la província de València

1162

La implantació de les smart cities als municipis valencians és l’objectiu de la plataforma ‘Connecta València’ que desenvolupa l’àrea de Modernització i Desenvolupament de l’Administració Electrònica de la Diputació i que ha sigut presentada a la Setmana d’Informàtica 2018 per Ivan Martí, diputat responsable de l’àrea, durant la jornada ‘Smart Cities i Smart Administració: Nous Reptes’ que s’ha celebrat a la Borsa de València i que ha organitzat el Col·legi d’Enginyers Informàtics de la Comunitat Valenciana.

Com ha detallat el diputat a la seua intervenció, amb la tecnologia de ‘Connecta València’ es dotarà d’intel·ligència als serveis municipals i es reduirà la bretxa existent entre les grans ciutats i les més menudes, i també permetrà una millor gestió dels serveis per als ciutadans i aconseguir una gestió unificada a nivell intra-municipal i inter-municipal. La estratègia de ‘Connecta València’ té com a objectiu de llarg termini la gestió integral de la província com una smart region, per la qual cosa, la Diputació constitueix l’administració més adequada per al seu desenvolupament.

El diputat Ivan Martí ha explicat també que aquesta plataforma “l’entenem d’una manera totalment col·laborativa, perquè la Diputació aporta la plataforma, però el desenvolupament del projecte es farà de forma conjunta amb tots els municipis que vullguen sumar-se”. Martí ha indicat que actualment ‘Connecta València’ ja compta amb el compromís d’adhesió dels ajuntaments de Torrent, Paterna i Alzira en projectes pilot que inclouen des dels sistemes d’il·luminació públics intel·ligents, els jardins i el rec, fins al recompte de persones, la gestió de la qualitat de l’aire i el soroll, la recollida de residus o els controls de pas a les vies per a escolars, entre altres.

Martí ha detallat que aquest sistema d’smart cities funciona a través de la plataforma Sentilo, una ferramenta de codi obert desenvolupada per l’Ajuntament de Barcelona que respecta l’Esquema Nacional d’Interoperabilitat, disminueix la dependència respecte al proveïdor i “possibilita la col·laboració amb altres administracions i institucions, la qual cosa afavoreix el repartiment de costos i la possibilitat de reutilitzar els desenvolupaments ja realitzats”. A més, es tracta d’una tecnologia dissenyada per a compartir la informació entre sistemes heterogenis i permet aglutinar informació de distintes fonts.

Una vegada llesta la versió final de la plataforma, els distints ajuntaments podran integrar els seus serveis en ella, i cada consistori disposarà de la seua pròpia entitat individual per accedir de manera independent a les dades del seu municipi. Amb la tecnologia seleccionada, cada integració i desenvolupament podrà ser reaprofitat per la resta de municipis i, per tant, estalviar costos i incrementar l’eficiència del sistema.

Dues línies d’ajuda per a facilitar les iniciatives intel·ligents

El diputat Ivan Martí ha exposat als assistents de la Setmana d’Informàtica que la Diputació oferirà en aquest exercici 2018 una línia de subvencions d’un màxim de 20.000 euros per a cada iniciativa de compra e instal·lació de dispositius i sensors que presenten els municipis. Aquests dispositius s’integraran en la plataforma de la Diputació i comptaran amb un finançament mínim de la corporació provincial del 80%, amb la possibilitat d’arribar al 100%.

El calendari d’aquestes subvencions s’obrirà pròximament amb la publicació al BOP i tindrà un termini de tres mesos per presentar els projectes. Les propostes subvencionades comptaran amb un any per a realitzar i justificar el projecte.

Compartir