La majoria de valencians tindràn en 2019 accés al reciclatge de matèria orgànica

4564

L’Ajuntament de València ampliarà el servici de recollida selectiva de residus orgànics (restes de menjar o de jardí), implantat en diferents zones i punts de la ciutat, amb la instal·lació de 655 nous contenidors marrons en 13 barris. L’objectiu d’esta acció, que es dura a terme durant els mesos de novembre i desembre, és acostar es este recurs a 150.000 habitants més de la ciutat, que també comptaran amb més contenidors de recollida selectiva a vora la seua llar i nous contenidors adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. Esta iniciativa es completarà amb la campanya de sensibilització «València Recicla», «que pretén conscienciar la ciutadania de la importància de la separació dels residus en origen».

El regidor d’Ecologia Urbana i vicealcalde, Sergi Campillo, ha donat compte hui de les dades de la tercera fase de la Campanya de Recollida Selectiva i Orgànica iniciada al novembre de 2016 als barris de Benimaclet, Sant Marcel·lí, i alguns altres punts de la ciutat, juntament amb grans productors. «Amb esta primera intervenció el servici s’acostà a 55.000 habitants, i en la segona fase a altres 350.000 persones, fins a arribar al 51% de la població», ha explicat el regidor que seguidament ha afegit que «a partir d’ara el contenidor marró estarà a l’abast del 69,25% de la ciutadania i en 2020 la recollida de restes orgàniques es podrà gestionar en total la ciutat, inclosos els pobles de València».

Concretament, els contenidors marrons estaran en breu a les vies públiques dels barris del Botànic, la Petxina, l’Hort de Senabre, la Creu Coberta, l’Amistat, Ciutat Jardí, Albors, l’Illa Perduda, Aiora, Camí Fondo, la Creu del Grau, Penya-roja, i Cabanyal-Canyamelar.

Paral·lelament a la instal·lació d’estos contenidors, s’informarà la ciutadania. Equips d’educació ambiental s’aproparan als diferents barris per a explicar el tipus de residus que ha de ser depositat en el contenidor marró (restes de menjar, de jardineria, corfes, restes de paper tacat…), «així com els avantatges del nou model de recollida selectiva i els seus beneficis mediambientals, socials i econòmics». El veïnat també rebrà un kit complet d’eines que faciliten el reciclatge. Entre estes hi haurà un poal de deu litres marró per a la separació dels residus orgànics a la cuina, un rotllo de bosses compostables per a poals d’orgànica, embuts pera reciclar l’oli, i compost fet amb matèria orgànica reciclada.

Els residus de matèria orgànica recuperats mitjançant la recollida selectiva es transformen en compost, per aplicar en el sòl com a compost orgànica en les tasques agrícoles o de jardineria. El regidor ha detallat que durant l’any 2019, fins a setembre, s’ha reciclat 7.655,85 TM de residus domiciliaris i 807,92 TM dels grans productors com són parades de mercat o altres comerços.

Segons ha anunciat el regidor, l’objectiu del govern municipal amb esta política «és, d’una banda, reduir el nombre de contenidors de color gris, on s’acumulen els residus que no són reciclables, i d’altra, incrementar les campanyes de civisme». En este punt, Sergi Campillo ha reflexionat «sobre la responsabilitat del veïnat, tant en el moment de depositar els seus residus en el contenidor adequat, com a l’hora d’alertar a l’Ajuntament davant de qualsevol infracció i, així, col·laborar en el manteniment i neteja de la ciutat».

COMPRAVENDA D’EMISSIONS GRÀCIES AL RECICLATGE

Per últim, Sergi Campillo ha anunciat que la regidoria de Gestió Sostenible de Residus Urbans i Neteja de l‘Espai Públic ha presentat un projecte municipal al Ministeri per a la Transició Ecològica que contempla la compravenda de les emissions contaminants a l’atmosfera que s’estalvien gràcies als processos de recollida selectiva i reciclatge de matèria orgànica.

Les emissions estan valorades en 9,7 €/TM, i amb les reduccions de CO2 estimades gràcies a l’acció de govern municipal i la col·laboració del veïnat es preveu una reducció d’emissions de CO2 de 5.075 TM cada l’any.

Compartir