La gestió del Teatre Principal fa perdre 170.000 euros i 25.000 espectadors en 2018

1573

El Consell de Govern del Teatre Principal d’Alacant, presidit per l’Alcalde, Luis *Barcala, juntament amb la regidor de Cultura, Mª Dolores Padilla, s’ha reunit aquesta vesprada amb la presència de Jaime Matas Vallverdú i Miguel Molins Nubiola, per part del Banc Sabadell, i l’assistència, per primera vegada dels representants de la Generalitat, José Villar, titular de la sotssecretaria de la Conselleria d’Educació, Abel Guarinos, titular de la direcció general de l’Institut Valencià de Cultura, Roberto García, titular de la direcció adjunta d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura i Alicia Garijo, titular de la unitat territorial d’Alacant de l’Institut Valencià de Cultura. A la posterior reunió de la Junta General han acudit els membres del Consell al costat de Gloria Vara Giner (Grup Socialista), Daniel Simón Plá (Grup Guanyar Alacant), Vicente Buades Carreño (Grup C’s) i Mª. José Espuch Svoboda (Grup Compromís).

En el consell, al qual ha assistit també el director del Teatre Principal, Francesc Sanguino, s’han constatat els mals resultats de l’exercici, amb caigudes en facturació i espectadors i l’incompliment dels objectius que el propi responsable del teatre s’havia marcat fa un any. Els comptes, que han sigut aprovades, han posat de manifest unes pèrdues acumulades de 950.000 euros a final de l’exercici de 2018 i un descens de 25.000 espectadors l’últim any, situant-se en 52.691. A la vista d’aquests resultats, l’alcalde Luis *Barcala ha considerat que “no s’han donat explicacions que justifiquen el forat de 950.000 euros que acumula ja el Teatre Principal. Quan hi ha una pèrdua de 25.000 espectadors d’un exercici a un altre -assenyala *Barcala- cal donar moltes explicacions. La qüestió està en el fet que no hi ha hagut explicacions convincents sobre el per què s’ha disparat el forat. L’única explicació possible és que als alacantins no els ha agradat la programació en 2018 que va fer el senyor Sanguino.

L’alcalde també ha assenyalat sobre els comptes, que el consell ha aprovat, que “s’han produït unes perdudes de més de 170.000 euros i la baixada d’espectadors de 25.000 i una pèrdua de facturació de més d’un milió i mig. D’una facturació de dos milions sis-cents mil euros en 2017 ha caigut a una facturació d’un milió cent mil”. Per al primer edil, “tot això és un problema de gestió i de falta de previsió. A més com el pressupost per a 2018 no s’ha complit ni les directrius de gestió que el propi director, senyor *Sanguino, s’havia autoimposat, al final aqueixos són els resultats, els pèssims resultats. Hem fet constar que reprovàvem la gestió, havíem de censurar i dir que la gestió del teatre Principal en 2018 ha sigut molt dolenta”.

A més, al final de la reunió l’alcalde ha explicat que “hi ha hagut que posposar, per iniciativa de la Generalitat, els pressupostos que el senyor Sanguino portava per a 2019 i s’ha deixat perquè una de les qüestions que la mateixa Generalitat ha dit és que un foli no és de rebut per a presentar els pressupostos d’un Teatre Principal”.

Finalment, l’alcalde ha considerat que “el gruix de les qüestions, com la renovació del lloc de direcció i el propi pressupost per a 2019, han quedat posposades per alguna cosa que sembla bastant obvi, les eleccions autonòmiques i municipals. Dos de les potes d’aquest banc, Generalitat i Ajuntament estan en un procés de renovació democràtica i no sembla lògic abordar en aquests moments ni el canvi de director ni l’aprovació del pressupost de 2019”.

Compartir