La Diputació ofereix 200.000 euros al Tribunal de les Aigües per a reparar la ‘sèquia mare’ que rega l’horta

1188

El Canal de Daroqui és una de les principals infraestructures utilitzades per a regar l’horta valenciana; una espècie de sèquia mare que subministra el reg a unes 60.000 fanegues dels municipis de l’Horta Nord i l’Horta Sud, especialment cultius de cítrics i arrossars. Malgrat açò, el seu estat actual presenta greus deficiències i anys d’abandó que feien necessària l’engegada de treballs de reparació integral.

Aquest projecte de reparació integral ha sigut presentat pels responsables del Tribunal de les Aigües al president de la Diputació, Jorge Rodríguez, qui ha volgut implicar a la corporació en l’engegada del mateix amb una inversió de 200.000 euros, en el marc del pla bianual contra la sequera desenvolupat per la Diputació que començarà a executar-se en els pròxims mesos.

“La Diputació de València ens ha entès i ens va a ajudar al fet que aquestes millores tan necessàries siguen una realitat”, ha expressat el president del Tribunal de les Aigües, Jose Font Sanchis, qui es mostra molt agraït “amb la gestió, comprensió i ajudes d’aquesta institució amb la qual existeix una col·laboració del cent per cent”, ha recalcat.

Per la seua banda, Jorge Rodríguez ha explicat que “fins ara, el Tribunal de les Aigües venia rebent finançament per a les seues tasques de promoció com a institució històrica, però mancava de l’ajuda suficient per a escometre obres tan necessàries com les quals serveixen per a ajudar als regantes i aprofitar al màxim un recurs tan escàs com és l’aigua”.

Amb l’objectiu de “defensar i mantenir el reg tradicional de l’horta”, el Tribunal va detectar la necessitat d’escometre una reparació en el Canal de Daroqui i habilitar “unes preses que emmagatzemen l’aigua durant la nit perquè no es perda, i que així puga ser utilitzada pels agricultors per a regar durant el dia”. En definitiva, una millora de l’eficiència que serveix per a “minimitzar fugues, estalviar aigua i combatre el canvi climàtic al mateix temps que es manté l’horta”, afirma Font.

Després d’aquest primer pas, reflectit en eixos 200.000 euros que serviran per a redactar el projecte que permeta delimitar i traslladar al terreny la millora de la infraestructura, així com per a poder sufragar les primeres despeses de l’execució de la mateixa, la Diputació farà un seguiment de l’obra, en l’avantprojecte de la qual es fa constar un pressupost global proper als 2 milions d’euros.

Pla contra la sequera

Els arguments aportats pel Tribunal a través de l’avantprojecte de millora són els mateixos que van servir a la Diputació de València per a engegar el seu pla bianual contra la sequera. En primer lloc, l’escassetat de pluja en els últims anys, una situació que es veu agreujada pel segon dels problemes, el mal aprofitament d’aigües a causa de l’estat de les infraestructures i xarxes de subministrament en els municipis valencians.

Segons els autors de l’avantprojecte, la realització d’aquesta “solució hidràulica” serviria per a donar un “major i millor aprofitament” a l’aigua de reg, al mateix temps que es proporcionarà “una millora social i econòmica als agricultors, aconseguint una major eficiència en la distribució del reg” que comportarà “un important estalvi d’aigua”.

“Des de les administracions públiques hem de donar resposta a temes que ens preocupen a totes i tots, com és l’actual situació de sequera”, va defensar el president de la corporació provincial en la seua encomana de la gestió i engegada del pla a Egevasa, l’empresa amb majoria de capital públic que forma part de l’àrea que dirigeix Voro Femenia.

Un pla per al qual ja es contemplen 2 milions d’euros més que se sumen als 4 que ja estaven previstos per a distribuir en dos anys, per la qual cosa solament en 2018 es destinaran 4,2 milions d’euros perquè l’aigua dels aqüífers “no es perda pel camí i arribe on ha d’arribar” i que es puguen “aprofitar al màxim” els recursos hídrics disponibles.

El Tribunal de les Aigües

El Tribunal de les Aigües està format per les comunitats de regantes de les sèquies de Quart, Benàger i Faitanar, Tormos, Mislata, Mestalla, Favara, Rascanya i Robella, així com de la sèquia de Xirivella. El Tribunal proporciona aigua de reg a més de 6.000 regantes que es distribueixen en una superfície de cultiu aproximada de 5.091 hectàrees que en la seua major part es dediquen al cultiu d’hortalisses.

El Tribunal de les Aigües és la institució de justícia més antiga d’Europa, i és per açò que la Diputació de València, a través de la seua impremta, col·labora amb l’edició dels seus fullets turístics, així com els llibrets dirigits a visites d’escolars i turistes que es reparteixen cada dijous enfront de la Porta dels Apòstols de la Catedral de València. En ells s’explica el funcionament del Tribunal i es destaquen els valors i principis que li han valgut el respecte de la societat valenciana.

Compartir