La Diputació inverteix en la Vall de Ayora-Cofrentes per frenar la despoblació

1391

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha visitat fins a quatre municipis del Valle de Ayora-Cofrentes, una comarca que rep de la corporació 476 euros per habitant, més de 4 vegades per sobre de la mitjana provincial, que se situa en 101 euros per habitant. El motiu, com succeeix en altres comarques d’interior, és “la responsabilitat que té aquesta Diputació d’ajudar als municipis més xicotets a fer front a la despoblació, garantint que cada ciutadà puga viure on vulga i dispose dels serveis bàsics, siga el que siga el volum d’habitants de cada localitat”.

Així ho ha explicat el president, acompanyat per la diputada d’Assessorament Municipal, Conxa García, en la seua ruta per una comarca que en enguany disposarà de més de 3 milions d’euros de la Diputació, a repartir entre els set municipis que la componen, amb ajuntaments de fins a 4 colors polítics diferents, “la qual cosa posa de manifest que en la gestió dels recursos públics ens guiem per criteris objectius que els alcaldes i alcaldesses poden calcular ràpidament recorrent a les bases dels plans”, ha assenyalat Rodríguez.

El Valle de Ayora-Cofrentes ha rebut en la primera part de la legislatura 4.600.000 euros de la corporació, més de 2 milions per sobre de les ajudes provincials de les quals va disposar la comarca en els dos últims anys de l’anterior legislatura. Aquestes aportacions han arribat per diferents vies: 1.900.000 euros dels Plans d’Obres i Serveis (PPOS); 1.445.000 euros dels Plans d’Inversions Sostenibles (IFS); 573.000 euros del Pla de Camins i Vials (PCV); 211.000 del Fons de Cooperació Municipal i 100.000 euros del Pla d’Ocupació, entre altres ajudes.

Per al present exercici, Jorge Rodríguez ha avançat inversions en la comarca per sobre dels 3 milions d’euros, que es desglossen així: 1.890.000 euros del SOM, l’antic PPOS; 573.000 euros del Pla de Camins i Vials; 211.000 euros del Fons de Cooperació i 81.000 euros del Pla d’Ocupació, al que caldrà sumar altres actuacions incloses en el Pla Contra la Sequera, que cerca millorar l’eficiència de les xarxes d’aigua potable; les ajudes per a restauració de patrimoni i societats musicals i les obres en carreteres.

Només a Cortes de Pallás, la Diputació ha destinat 4 milions d’euros a les obres per a reobrir la carretera d’accés al poble després de l’ensulsiada del vessant i per a controlar els moviments de la muntanya perquè els despreniments en episodis de pluja no posen en perill la integritat de les persones.

Municipis més habitables

En el Valle de Ayora-Cofrentes s’ha incrementat un 57% la inversió en la present legislatura respecte a l’anterior, passant de 303 a 476 euros per habitant, que els alcaldes i alcaldesses han pogut gestionar donant resposta a les reivindicacions veïnals.

Què han fet els alcaldes amb aquestes ajudes? “El que han triat ha sigut, d’una banda, fer més habitables els seus municipis, amb actuacions de millora en carrers, canalitzacions d’aigua i edificis públics, dotar-los de millors instal·lacions per a incrementar la qualitat de vida i les opcions d’oci dels seus veïns, i dinamitzar l’economia local amb inversions en patrimoni i turisme que puguen atraure l’interès de visitants i desenvolupar l’economia local”, ha detallat Rodríguez, que ha posat en valor “la responsabilitat d’aquests gestors públics que demostra que no ens equivoquem en apostar pel municipalisme i l’autonomia local”.

El recorregut ha començat en el Castell de Cofrentes, un dels referents del turisme d’interior, amb la seua ruta fluvial pel Xúquer, que permet gaudir dels encants paisatgístics de la comarca. Allí, Rodríguez ha sigut rebut per l’alcalde, Salvador Honrubia, que ha destacat, a més de la dinamització turística en l’impuls de la qual va prendre partit el Patronat de Turisme, les noves canalitzacions en diferents carreteres i les millores en camins dutes a terme amb les ajudes provincials. En total, al voltant de 800.000 euros el que el municipi ha rebut de la Diputació des de l’inici de la legislatura.

La següent parada ha estat Jalance, a escassos minuts de Cofrentes. L’alcalde, José Ángel Navarro, ha agraït les inversions provincials en el municipi, que superen els 750.000 euros des de finals de 2015, i ha detallat al president algunes de les actuacions executades amb els plans de la Diputació, com la reurbanització del carrer Isabel la Católica i l’adquisició d’un camió de brossa i un vehicle per a obres públiques, amb els quals es reforcen els serveis socials del municipi. També ha rebut una injecció de 50.000 euros el castell, un dels tresors patrimonials de la comarca.

L’alberg de Teresa de Cofrentes

A Teresa de Cofrentes, Jorge Rodríguez ha visitat millores urbanístiques, com la consolidació del mur i la nova il·luminació en la Plaza de la Iglesia; l’alberg que en successives fases està condicionant l’ajuntament que dirigeix Francisco Cebrián, amb una aportació de 185.000 euros de la Diputació per a impulsar aquest projecte de dinamització econòmica local; i la zona de la piscina, en la qual el consistori ha invertit part de les ajudes provincials per a atraure el turisme estival. En total, 870.000 euros que estan permetent a aquest municipi d’una mica més de 600 habitants renovar els seus espais públics i oferir places per a visitants atrets pels seus encants turístics.

El recorregut pel Valle de Ayora ha acabat en la capital de la comarca, on el president s’ha acostat juntament amb l’alcalde, José Vicente Anaya, fins al Teatro Regio, un de les icones culturals d’aquest municipi de més de 5.000 habitants, en el qual s’ha substituït la coberta i renovat instal·lacions amb una ajuda provincial de 100.000 euros. L’actuació en el teatre és una de les obres de millora d’edificis i serveis públics executades a Ayora, on la Diputació ha invertit prop d’1.700.000 euros des de l’arribada de Rodríguez, amb una important aportació –uns 350.000 euros– per a actuacions en camins rurals.

Compartir