La Diputació i la Generalitat aniran de la mà per a finançar infraestructures socials a Castelló

3603

Impulsar noves infraestructures socials a la província de Castelló, acabar amb les competències impròpies i establir les bases per a una política de col•laboració en benefici dels municipis són tres dels pilars del futur protocol que signaran la Diputació i la Generalitat al gener de 2020. Així ho han donat a conéixer hui el president de la institució provincial, José Martí, i la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, després de la reunió celebrada per a impulsar la Taula Tècnica de Coordinació i Cooperació Social Generalitat-Diputació de Castelló.

Martí i Oltra han insistit en la necessitat de reforçar la col·laboració de totes dues administracions per a una optimització dels recursos que s’aporten per a l’atenció social per part de les dues institucions. Al costat dels dos dirigents, han participat en aquesta trobada la vicepresidenta de la Diputació, Patricia Puerta; el diputat provincial d’Hisenda i Recaptació, Santiago Agustí, així com els secretaris autonòmics d’Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez; Atenció Primària i Serveis Socials, Elena Ferrando, i Planificació i Organització del Sistema, Xavier Uceda.

José Martí ha destacat la rellevància de la trobada mantinguda hui amb Mònica Oltra, “perquè és l’exemple del que ja ens vam comprometre en la presa de possessió el mes de juny passat: que la nova Diputació avançara en la coordinació amb la Generalitat”. I aquesta proposta es concreta hui “en un tema fonamental com els serveis socials”. Per a Martí, la reunió d’aquest matí “ha sigut molt profitosa perquè hem configurat una comissió tècnica que treballarà en l’àmbit social de manera decidida, que s’incidirà sobretot en el municipalisme”. Per a això s’està treballant en una declaració d’intencions conjunta que es perfilarà les pròximes setmanes per a signar-la al gener de 2020”.

Al marge del protocol ja hi ha passos concrets, com la incorporació als pressupostos de la Diputació de Castelló de la partida necessària –prop de 1,6 milions d’euros- per a assumir l’any que ve els costos de personal dels equips socials base dels ajuntaments de menys de 6.000 habitants, ajornant-se per a 2021 els de localitats de 6.000 a 10.000 habitants.

Per a José Martí, el clar compromís de les dues institucions per impulsar un treball coordinat és vital “perquè els ciutadans el que volen és la millora dels seus serveis i els seus drets de ciutadania, independentment de l’administració que el pose en marxa”.

Treball conjunt
Mònica Oltra, per part seua, ha agraït la col·laboració de la Diputació i ha destacat que des de totes dues institucions i al costat dels ajuntaments “apostem pel treball conjunt de les administracions com una sola, posant en el centre a les persones perquè la ciutadania tinga els mateixos drets visca on viva”. L’objectiu, ha assenyalat, és consolidar un sistema “ordenat, planificat i organitzat” que té com a full de ruta la Llei de Serveis Socials Inclusius aprovada al febrer de 2019.

D’una banda Oltra s’ha referit al finançament dels equips base dels serveis socials municipals a la qual ha fet esment José Martí, destacant en aquest sentit que “amb la quantitat que s’allibere, i que ascendeix a 1’6 milions, la Conselleria podrà destinar-lo als municipis mitjans, que són “els que més dificultats tenen a l’hora de resolució d’expedients de renda valenciana i de dependència”.

Així mateix, la vicepresidenta s’ha referit també a la cooperació en matèria d’infraestructures entre governs que “centre a les persones en l’acció política i que solucione els problemes de la ciutadania”, i ha celebrat que aquesta siga la premissa que regeix la relació entre el Consell i la Diputació de Castelló per a “posar ordre” en aquelles matèries de caràcter social en les quals comparteixen competències.

La vicepresidenta ha advocat a la necessitat d’ordenar el sistema sobre la base de “un mapa de necessitats per a crear recursos en aquells municipis on existeix menys oferta per a les persones més vulnerables”. Aquest mapa de necessitats s’ha preparat d’acord amb criteris objectius i que responen “a una major eficàcia i eficiència en la prestació dels serveis socials, la promoció de la igualtat i el foment de la inclusió social”.

Centre de Recepció i Acolliment
Respecte a la competències de recursos que assumeix la Diputació i que són propis de la Generalitat la Vicepresidenta, Mònica Oltra ha anunciat que en el primer trimestre del pròxim any la Conselleria d’Igualtat assumirà la gestió del Centre de Recepció i Acolliment de Menors de Castelló, que fins hui assumeix la institució provincial.

Compartir