La Diputació de Castelló valora el danys per neu, pluja i temporal marítim a la província

558

La Diputació de Castelló activarà un pla d’emergència que comportarà la contractació, per via d’urgència, de maquinària per a reforçar les tasques de retirada de la neu que s’acumula en diferents localitats de l’interior provincial i per a escometre, una vegada el temps ho permeta, la neteja de les restes que està deixant el temporal a les platges castellonenques.
Aquesta és la resposta de l’executiu liderat per José Martí per a combatre els efectes de la borrasca Glòria que, des del diumenge, assola les comarques de Castelló amb pluja, vent, neu i temporal marítim. Per al president de la institució provincial, José Martí, “estem davant una situació excepcional que requereix mesures excepcionals”. I és que, des d’ahir dilluns, les intenses nevades mantenen incomunicada la comarca dels Ports, on s’acumula més d’1 metre de neu en molts municipis, mentre que a la costa es succeeixen els danys i desperfectes a causa del marejol.
Tant el president Martí com el diputat de Bombers, Abel Ibáñez, han concretat hui les principals mesures d’urgència des del centre de control d’operacions del Consorci Provincial de Bombers té a Castelló, des del qual es coordinen les actuacions dels més de 200 efectius que estan en alerta per a intervindre, en cas que siga necessari, de la forma més ràpida i efectiva davant les inclemències de l’oratge.
MÉS D’UN CENTENAR D’ACTUACIONS
En total, en les últimes 48 hores, els efectius del Consorci han realitzat més d’un centenar de serveis per les intenses nevades a l’interior i pel fort temporal de vent i ones a la costa. Desglossant un poc les dades, han estat 52 les eixides relacionades amb la neu, formant el major gruix les tasques de neteja de les vies, fent la màxima prioritat la reobertura dels accessos als municipis i punts poblacionals afectats. A banda, també s’han realitzat intervencions de rescat a persones atrapades. Així mateix, el vent ha ocasionat 40 actuacions per despreniments d’arbres i d’altres elements com tanques publicitàries, cornises o murs.
LA PLUJA CONTINUA
El punt que més preocupa als responsables de l’operatiu de bombers a hores d’ara és l’evolució de l’estat de la mar, ja que mentre les previsions apunten a que la situació millore a l’interior, per a les pròximes hores s’esperen ruixats de vora 50 litres per metre quadrat a la costa, pel que els parcs de Nules, Orpesa i Benicarló estan mobilitzats per a actuar de forma immediata. De fet, les últimes hores han estat mogudes, ja que els professionals dels centres han efectuat serveis de salvament en vehicles atrapats en l’aigua i trasllats de veïns que no podien eixir dels seus habitatges. A més a més, hui mateix, estan realitzant rutes preventives inspeccionant zones com a passejos marítims o càmpings.
José Martí i Abel Ibáñez han informat que s’està en contacte directe amb la Generalitat i els serveis de protecció, així com amb els ajuntaments, per tal de recopilar amb més precisió les informacions i adaptar la resposta segons les circumstàncies. Aprofitant l’estada al centre de control, ambdós diputats han volgut transmetre la seua força als professionals i voluntaris de l’equip de bombers “per estar sempre disposats a tot pel poble i per la seua resposta sempre professional davant situacions adverses” i han fet una crida a la prudència de tota la ciutadania davant una situació que encara s’allargarà durant el dia de hui. “El nostre objectiu és que la normalitat torne a tots els municipis en el termini més breu possible de temps”.
EL DISPOSITIU
El consorci ha posat tots els seus mitjans a treballar per a assistir a la població, tant en nuclis urbans com en llocs aïllats: 18 màquines llevaneus, huit vehicles saler i 250 tones de sal. També es disposa d’una moto de neu de rescat i vehicles ATV assignats a la Unitat de Rescat de Muntanya. L’equip humà està integrat per 200 efectius diaris entre Parcs de Bombers, Unitats de Comandament i Coordinació, operadors del centre de coordinació, Parcs de Bombers Voluntaris, Unitat de Maquinària i Logística, Protecció Civil de Diputació, i 15 unitats de Bombers Forestals de Generalitat assignades del Consorci.

Compartir