La Diputació de Castelló signarà una declaració institucional per un finançament just per a la Comunitat Valenciana

928

El plenari ordinari del mes de setembre de la Diputació de Castelló aprovarà demà dimarts una declaració institucional per a reclamar un finançament just per a la Comunitat Valenciana després de consensuar els grups polítics un text conjunt signat pels portaveus del PSPV, Santi Pérez; Compromís, Ignasi Garcia; PP, Vicent Sales, i Ciudadanos, Cristina Fernández.

La proposta d’acord recull quatre punts. D’una banda, reclamar la reforma immediata del sistema de finançament, convocant per a això de manera urgent al Consell de Política Fiscal i Financera, perquè estableixi un nou model amb recursos suficients que es reparteixin de forma equitativa entre totes les autonomies, que possibiliti a la Comunitat Valenciana tenir uns serveis públics fonamentals dignes i exercir les nostres competències pròpies. En definitiva, “un nou sistema de finançament equitatiu, transparent i eficaç en el qual s’eliminin les desigualtats”.

Com a segon punt, el reconeixement dels dèficits de finançament acumulat directament per mal funcionament dels diferents sistemes de finançament i establir mecanismes de compensació perquè el nou model no neixi llastrat per la injustícia diferida dels anteriors.

A això s’uneix la necessitat d’articular de manera immediata els mecanismes necessaris per a transferir a les Comunitats Autònomes els recursos retinguts pel Ministeri d’Hisenda. Finalment, la declaració institucional contempla donar trasllat dels presents acords al Govern d’Espanya, al Govern de la Generalitat Valenciana, a les Corts Generals, a les Corts Valencianes i a tots els ajuntaments de la província.

L’equip de govern de la Diputació de Castelló ha destacat l’actitud positiva de tots els grups per a aconseguir el consens, alguna cosa que s’ha aconseguit també amb una segona declaració institucional a favor de les infraestructures pendents i en contra dels peatges, que també s’incorpora l’ordre del dia de la sessió plenària de demà dimarts.

Santi Pérez, portaveu del grup socialista, valora positivament el consens entre les quatre forces de la Diputació, “gràcies especialment al diàleg del president, disposat a cedir per a poder arribar a acords amb els partits polítics”. A més, Santi Pérez destaca que “és necessària aquesta declaració institucional perquè la Comunitat Valenciana ha sofert durant molts anys el sistema de finançament anterior, que ha comportat una infrafinanciación injusta”. Per això, “demanem un sistema més eficaç, equitatiu i transparent perquè el model d’autonomies en el qual creem pugui desenvolupar-se amb major eficàcia, tot això en benefici dels ciutadans, que tindran així millors serveis en aquelles competències que estan transferides a les comunitats autònomes”.

Per part seva, el portaveu del grup Compromís, Ignasi Garcia, ha celebrat que “la Diputació per fi hagi deixat de mirar cap a un altre costat i hagi reconegut com a propi el problema de la infrafinanciación que, lluny de solucionar-se, sembla haver-se agreujat”.

En aquesta línia, ha recordat que “els Pressupostos Generals de l’Estat han retallat les inversions a la província de Castelló a la meitat durant els últims 15 anys”. Concretament, en 2004, aquests contemplaven línies per valor superior als 282 milions d’euros; en 2009, aquesta xifra era de 230 milions (un 20% menys); i en 2018, havia descendit als 141 milions d’euros (el 50% menys)”.

Garcia ha afegit que “aquesta situació es fa extensiva en tota la Comunitat Valenciana i per això hem demanat una convocatòria urgent al Consell de Política Fiscal i Financera per a articular immediatament els mecanismes necessaris que transfereixin els recursos retinguts pel ministeri d’Hisenda a les comunitats autònomes”

Compartir