La Diputació de Castelló aposta per la transparència en els comptes davant els ciutadans

465

El president de la Diputació, José Martí, ha clausurat en les noves dependències de la institució la IV Jornada d’Innovació Pública Local, que ha girat entorn de les Dades Obertes, on ha explicitat l’aposta de la institució per la transparència i per la rendició de comptes davant la ciutadania i ha fet públic el seu propòsit de potenciar la innovació de l’entitat amb l’objectiu de generar majors nivells de confiança i satisfacció entre els administrats. El president està fermament convençut “de la necessitat d’avançar en aquesta línia perquè els ciutadans i ciutadanes tinguen un àgil accés a tota la informació que genera l’entitat i coneguen els serveis que presta”. D’aquesta forma, “diferents actors de l’àmbit econòmic, cultural o de serveis podran aprofitar aquesta informació per a aportar valor a la societat, crear noves oportunitats de negoci o aprofundir en la investigació”. La Jornada ha sigut organitzada per la Diputació de Castelló en col·laboració amb Novagob.lab

Martí s’ha referit a “la importància de les Dades Obertes” afirmant que “hui tothom parla de dades i sobre la reutilització d’aquests, perquè són conceptes que ja formen part del llenguatge quotidià”. Ha afegit que “ens trobem davant una nova revolució que fa possible l’avanç continuat de l’ésser humà i de la societat” raó per la qual “hem de ser capaces d’obrir-nos per a compartir tot el contingut i els recursos que generem com a institució”. Aquesta és la raó per la qual recentment la Diputació ha constituït el Consell de Reutilizadors, que compta entre els seus components amb representants de la pròpia administració i del sector privat.

No obstant això, el president ha advertit que no n’hi ha prou amb generar dades, “hem d’aconseguir que es puguen utilitzar de manera senzilla, lliure i oberta, amb formats coneguts i fàcils de manejar”.

En semblants termes s’ha pronunciat la diputada de Participació, Transparència i Modernització, Xaro Miralles, que en el discurs d’obertura de la Jornada ha posat de manifest que “les Dades Obertes són un instrument indispensable per a la transparència, l’obertura institucional i la rendició de comptes de les institucions públiques”. Ha afegit que “són font de col•laboració amb altres institucions, les empreses i la ciutadania, entre les quals ajuda a crear els llaços de col·laboració necessaris per a situar les Dades Obertes en el centre de les estratègies sobre transparència”.

Segons ha explicat el cap del Servei d’Administració i Innovació Pública de la Diputació de Castelló, Borja Colón, al llarg del dia s’han celebrat diferents taules redones i ponències sobre els aspectes fonamentals de les Dades Obertes, així com sobre la seua reutilització, amb l’objectiu que puguen aportar un valor afegit a la societat. En les mateixes han participat professionals del sector públic i privat de reconegut prestigi, que han reflexionat sobre la importància de la reutilització de tota la informació que generen els organismes públics. Tots ells han coincidit en la necessitat que les administracions aconseguisquen el major nivell possible de transparència.

Compartir