La Diputació celebra el Dia d’Europa amb un acte sobre les oportunitats i reptes que ofereix la UE als municipis

963

La Diputació de València, a través de l’àrea de Projectes Europeus que dirigeix Bartolomé Nofuentes, ha celebrat el Dia d’Europa amb un acte en la seu institucional. Nofuentes, juntament amb el director de fons europeus de Finnova, Juan Viesca, i el professor de la Universitat de València (UV) Ricard Calvo, ha destacat els valors de la Unió Europea, com la solidaritat i la implicació en el ben comú.

En la primera part de l’esdeveniment, els ponents han debatut sobre les oportunitats que ofereixen les institucions europees. Nofuentes ha reivindicat una major col·laboració dels agents socials perquè les ajudes arriben realment allà on es necessiten. “Cal trencar el tabú que la participació ciutadana són solament els habitants d’un municipi”, ha afirmat el diputat. En aquesta línia, ha afegit que “solament de la mà de les empreses i els partners tecnològics es poden potenciar projectes financiables”.

Per la seua banda, el director de fons europeus de Finnova, Juan Viesca, ha destacat que la Comunitat Valenciana és la novena regió europea en recepció de fons estructurals. “A pesar que els fons estructurals hagen sigut la base històrica del finançament comunitari, no cal oblidar que l’Instrument Pime és una eina molt potent per als emprenedors”, ha afirmat Viesca.

Ricard Calvo, professor de la UV i coordinador del projecte Gridet, ha subratllat que malgrat que el paper de les institucions és fonamental per a la disseminació d’aquestes ajudes, “la participació dels centres educatius en la posada en pràctica dels projectes és una pota que no pot faltar” ha declarat. Calvo també ha posat l’accent que la Unió Europea és valorada socialment pels fons de finançament, però “no cal oblidar que els seus projectes naixen de la cooperació i la solidaritat”.

Projectes d’èxit

En la segona part de l’acte, diversos projectes finançats per la UE han traslladat les seues experiències amb la Diputació en la seua demanda de fons europeus. Un dels casos més destacats és el del municipi de Torrent, on gràcies als fons eDUSI s’han dut a terme mesures de millora urbanística, social i ecològica. També s’ha presentat un projecte a la recerca de finançament sobre teixits intel·ligents capaços d’absorbir CO2 i el projecte Smartgov sobre gestió institucional del Big Data.

Compartir