La Cota Zero del nivell del mar es mesura a Alacant

1951

Qualsevol persona em escoltat, en un moment o un altre, que el nostre poble està a X metres d’altitud sobre el mar. Esta mida permet saber a quina altitud es troben els distints punts geogràfics d’Espanya, i dona información rel·levant per a diversos usos. Però, sabies que eixe mesurament arranca en Alacant?

De fet, la denominada Cota Zero està ubicada en el primer graó de les escales de l’ajuntament d’Alacant. I es que quant es va establir aquesta mesura a mitat del segle XIX, es va comprobar que la diferencia entre la pleamar i la baixamar era la menor en tota la Península Ibérica, per el que era el millor punt on començar el mesurament de la altitud.

Alacant es el punt inicial del mesurament de l’altitud a Espanya

Es va triar como a senyal N.P.1 el primer graó de l’ajuntament d’Alacant i des de allí es va començar a realitzar el mesurament de l’altitud fins a Madrid. En la capital es va establir la cota N.P. 26 en el Observatori Astronòmic Nacional, que es va mesurar a 625,562 metres.

Des d’un punt a l’altre es van ficar altres fites, que marcaven diferents punts d’altitud, que van ajudar a marcar les diferents marques d’altitud per tot el territorio espanyol.

Al Museu Arqueològic d’Alacant, el MARC, es pot vore una rèplica del Mareógraf Thomson, l’aparell que va estar mesurant el nivell del mar a Alacant des de 1924 fins a 1969. Amb aquest delicat instrument s’enregistrava el canvi del nivell del mar i gracies a aixó hi han noves medicions que poden dedicar-se a altres serveis, com a controlar l’efecte del canvi climàtic i altres qüestions mediambientals.

El primer Mareógraf se va instalar a l’any en 1874 i era molt més senzill que aquest. En un principi, només comptava amb una boia unida a una cadena i el moviment d’aquesta quedava enregistrat en una fulla de paper que es retirava a diari. Amb el canvi de tecnología, l’enregistrament es va fer mensual. Actualment, hi han altres tecnologies, però gracies a estes instalacions, hui tenim una mesura exacta i precissa de les altituds del nostre territori.

Compartir