La Colònia Morellano-Catalana es la protagonista del quart dia del novenari del 54 Sexenni

739

El Retaule de la jornada d’ahir dimecres ha comptat amb tots els elements folklòrics i religiosos del Sexenni, als que se li ha afegit un nou al·licient. La colla castellera Els Xics de Granollers ha delectat el públic assistent amb les seues actuacions en diversos punts del Retaule. A més, per la vesprada van tornar a desfilar i a demostrar les seues qualitats en l’execució d’estes torres humanes.

La Colònia Morellano-Catalana és un col·lectiu que va nàixer en 1904, per al Sexenni 35. Va ser llavors quan es va independitzar de la de Morellans Absents i es va constituir en junta autònoma a Barcelona. La important emigració que ha patit la ciutat de Morella al llarg de la seua història, però sobretot durant el segle XX, va provocar que molts morellans tingueren la seua residència fora de la ciutat.

Des d’aquell moment, la Colònia ha crescut en importància i en número, per la qual cosa, sempre ha tingut una forta influència i presència en la ciutat. Una de les causes d’emigració més importants es va deure al fet que la notable tradició tèxtil morellana va motivar que molts treballadors d’este gremi, amb la forta crisi d’esta indústria en Morella, es desplaçaren poblacions de Catalunya, com Sabadell i Terrassa, amb una tradició i indústria tèxtil molt potent.

El Retaule d’avui al 54 Sexenni de Morella ha comptat amb la presència del Conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, així com el President de l’associació de Los Pueblos Más Bonitos de España, Fran Mestre, i el Tinent d’alcalde de Tortosa, Josep Felip Monclús. Així, els tres han rebut una vareta de Tornero, símbol d’aquesta dansa que representa a la ciutat de Morella durant el Sexenni amb els malabars i salts característics.

Compartir