Joan Ribó signa el conveni pel soterrament de la via en Parc Central

1295

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha signat hui el conveni que desbloqueja el canal d’accés per a l’entrada soterrada del ferrocarril a la ciutat. L’acord confirma el compromís de començar, en el menor termini possible, les obres del canal d’accés i el túnel passant ferroviaris, que donaran solució a les infraestructures ferroviàries d’accés a la ciutat i a la vertebració i connexió dels barris limítrofs de l’actual platja de vies.

Ribó ha manifestat la seua satisfacció per la firma de l’acord de cooperació, «que establix les bases de la integració del ferrocarril a València». L’alcalde ha destacat «la importància d’este pas, que ens permetrà avançar i posar en marxa el canal d’accés, és a dir, l’entrada en subterrani dels trens a la ciutat des del Bulevard Sud fins el pont de Giorgeta». De fet, ara fa cinc dies que el primer edil reclamava al Ministeri de Foment la convocatòria de la sessió del Consell d’Administració de la Societat València Parc Central que havia de concretar l’acord i els compromisos de les administracions responsables.

Precisament, la reunió va ser convocada l’endemà, en format telemàtic per tal d’agilitzar les actuacions. A més, i amb la intenció de respectar l’actual període electoral, es va optar per que cada representant (Ajuntament, Generalitat i Ministeri) signara per separat la documentació i no es fera un acte conjunt. Este mateix matí s’ha produït la firma per part de l’alcalde de València.

A més del compromís d’executar l’accés soterrat que permetrà l’obertura de l’avinguda de Federico García Lorca i la connexió dels barris, l’acord de cooperació també reflectix el compromís per part del Ministeri de Foment i Adif de realitzar en el seu moment l’Estació Central de València i l’eix passant, una inversió que haurà de ser assumida íntegrament pel Ministeri. En paraules de l’alcalde, «és un pas important per avançar en la integració del ferrocarril a la ciutat».

Tal com recull el text de l’acord, l’objectiu d’este és «impulsar l’execució de l’obra del Canal d’Accés Fase 3 fins al viaducte de Giorgeta, que serà assumida per ADIF-Alta Velocitat, la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València (segons els següents percentatges: el 50% ADIF-Alta Velocitat, el 25% la Generalitat; i el 25% restant, l’Ajuntament); i impulsar l’Estació Central de València i l’eix passant, que seran assumits per les EPE del Ministeri de Foment ADIF i ADIF-Alta Velocitat»

A més, el text subratlla també que els projectes «de l’estació central de València, de l’eix passant i del tram del canal d’accés entre Giorgeta i la pròpia estació central s’actualitzaran o redactaren novament, segons siga procedent, una vegada s’haja aprovat l’estudi informatiu i avaluació ambiental de l’eix passant», i així mateix, «es procurara que el projecte del tram del canal d’accés de connexió entre el projecte actualment en redacció i Ia estació central es redacte de manera coordinada amb el projecte de l’estació central, per tal de garantir la seua compatibilitat».

LA CONDONACIÓ DEL DEUTE DE LA MARINA

D’altra banda, a preguntes dels periodistes després de la commemoració del Dia del Poble Gitano, l’alcalde Joan Ribó ha abordat el deute de la Marina de València. Ribó ha explicat que “és imprescindible la condonació del deute, i volem que es passe de les promeses als fets”. En este sentit, l’alcalde ha recordat que la secretària d’Estat d’Hisenda, Inés María Bardón, es va comprometre en l’últim Consell Rector de la Marina a fer possible esta condonació bé a través dels Pressupostos Generals de l’Estat o bé a través d’un Decret Llei: “així es va dir davant dels advocats de l’Estat per a la Comunitat Valenciana i del propi Ministeri d’Hisenda. Per tant, eixe compromís s’ha de fer efectiu”.

L’alcalde ha posat d’exemple altres esdeveniments, com l’Expo de Saragossa 2008, celebrada “només un any després” de l’America’s Cup de València: “el deute de Saragossa va ser assumit ràpidament pel govern central a l’any següent, i a través d’un Decret Llei; no volem més discriminacions per a València, volem que el mateix tracte que Saragossa amb l’Expo, o que Barcelona amb les Olimpiades, o Sevilla amb l’Expo 92. La defensa dels interessos de la nostra ciutat està per damunt de tot”.

Compartir