Joan Ribó defensa la labor de les administracions municipals en la integració el món rural en la ciutat

2820

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat pel comissionat del Centre Mundial per a l’Alimentació Sostenible, Vicent Domingo, ha participat este matí en la Trobada d’Alt Nivell Localitzant els Objectius del Desenvolupament Sostenible, celebrat a Sevilla i organitzada pels governs d’Espanya, l’Equador, Cap Verd, en col·laboració amb la Secretaria Local 2030 de l’Organització de Nacions Unides (ONU). «Les administracions locals han d’assumir les polítiques agroalimentàries com a pròpies», ha expressat l’alcalde, qui ha explicat que «s’ha de vincular l’alimentació sana i sostenible a la identitat de la ciutat».

«Existix un enorme buit d’actuació en el qual cada vegada més alcaldes troben un espai on aplicar polítiques públiques, la qual cosa ha de respondre a una acció legislativa activa i eficaç», ha explicat l’alcalde. En este sentit, Joan Ribó ha exposat diferents punts d’acció respecte a l’establiment de dietes sanes en l’entorn urbà com que «les administracions locals han d’assumir les polítiques agroalimentàries com a pròpia», i també que «cal repensar i dinamitzar la relació urbà-rural, així com orientar les accions cap a un proveïment inclusiu i sostenible i implementar gradualment models d’economia innovadors, testats i eficaces».

Respecte als punts d’acció proposats, ha assegurat que els ajuntaments «han d’encoratjar i fomentar la creació d’espais comuns en la qual tots els actors interactuen», així com «elaborar campanyes permanents a la ciutadania sobre nutrició, especialment en els barris de menor poder adquisitiu, i implicar les administracions provincials, regionals, nacionals i supranacionals en les grans estratègies per l’alimentació sana i sostenible, sota l’enfocament que suposa un dret universal».

Respecte al paper de les ciutats, l’alcalde ha explicat que estes «han de reconsiderar els seus sistemes alimentaris i lluitar contra la doble amenaça que suposa la malnutrició i l’obesitat», ja que «les classes amb menys poder adquisitiu són les més exposades a dietes que podrien generar complicacions en la salut i, especialment als xiquets, que són els més exposats a productes i publicitat poc saludables».

«Està a la mà de les ciutats reconsiderar les estructures i trobar escletxes per a la convivència i el desenvolupament, ja que hui hi ha més del 55% de la població viu en ciutats, però l’any 2050 ho serà el 65 o fins i tot el 70%», ha ressaltat l’alcalde. «La fam i la mala alimentació s’estenen pel món i, en molts casos, per conflictes armats, per haver abandonat fa anys el multilateralisme i el reconeixement a l’altre com a valor i riquesa», ha afegit.

COMPROMÍS AMB L’AGENDA 2030

Els representants dels diferents governs nacionals, subnacionals i locals, les institucions acadèmiques, les associacions de governs locals i regionals, així com les agències de desenvolupament empresarial, les Nacions Unides i la societat civil, han coincidit en ressaltar la importància de mobilitzar «una àmplia coalició multinivell» entorn de la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a nivell local. Així mateix, han reafirmat el seu compromís amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i s’han compromés a situar els governs locals i les seues poblacions, empreses locals, organitzacions de base i altres actors en el centre del desenvolupament, implementació, seguiment i revisió de les polítiques de les ODS, i a promoure la cohesió territorial i rural-urbana.

La Trobada d’Alt Nivell sobre la localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, organitzat pel Govern d’Espanya i l’Organització de Nacions Unides, té lloc hui i matí a Sevilla. L’esdeveniment ha comptat amb la participació de la vicesecretària general de Nacions Unides, Amina Mohammed, així com del vicepresident de l’Equador, Otto Sonnenholzner, i de la ministra d’Educació, Família i Inclusió Social de Cap Verd, Maritza Rosabal. Per part d’Espanya han participat el ministre de Foment, José Luis Ábalos, i la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxel Batet, així com diferents representants d’administracions locals i regionals.

Compartir