Habitatge reivindica la regulació del preu del lloguer en zones tensionades

563

La regidora reclama aquesta mesura al Govern central per a contindre “l’especulació dels fons voltor”

La regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Castelló, María Jesús Garrido, reivindica al Govern central que incloga en la nova Llei Estatal d’Habitatge que ara es tramitra la regulació per part dels ajuntaments del preu del lloguer en zones tensionades de les ciutats per a evitar «l’especulació dels fons voltor i l’expulsió dels veïns dels seus barris». Garrido afirma que «és l’única manera de posar fi a la distorsió de preus i garantir un dret constitucional com l’accés a l’habitatge».

«La compra d’un fons voltor fa just un any d’un edifici que era de protecció pública amb 173 habitatges del Raval Universitari de Castelló ha provocat un augment d’un 50% del preu del lloguer en aquest, ha causat la marxa de 60 famílies i ha deixat buides actualment el 60% dels habitatges. Aquestes pràctiques dels fons voltor o societats d’inversió posen en perill l’habitatge de moltes famílies i amenaça amb buidar barris si no s’impulsa una llei estatal d’habitatge ambiciosa», afirma la regidora d’Habitatge, María Jesús Garrido.

Segons la regidoria, l’Índex de Preus del Lloguer del Ministeri de Foment mostra un increment del lloguer del 14% a Castelló de 2015 a 2018, un augment que no inclou les variacions registrades per l’aterratge de fons voltor l’últim any .

La regidora recolza les mobilitzacions del cap de setmana passat a favor d’una nova Llei Estatal d’Habitatge que «garantisca el dret real a l’habitatge», així com el manifest signat per la PAH, sindicats de llogaters, sindicats i altres col·lectius ciutadans. Demana al Govern central que contemple la regulació d’habitatges en barris on s’ha disparat el preu del lloguer, una mesura que estava prevista, recorda en el primer esborrany de la llei. Garrido subratlla que aquest control de preu se centraria sobretot en habitatges de grans propietaris i pretén frenar «els abusos» en el preu del lloguer en barris de classes mitjanes i populars.

La regidoria afirma que el Parlament Europeu va aprovar una resolució a favor d’aquesta iniciativa i que un informe del Banc d’Espanya de 2020 indica que regulara el lloguer en barris tensionats és la política més efectiva. Afegeix, així mateix, que el Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda considera que no tindrà cap eficàcia en el preu l’aprovació de bonificacions fiscals en els propietaris de lloguers en comptes d’una regulació del preu.

Finalment, confia que la nova bossa de lloguer municipal també servisca, a més de proporcionar més habitatge assequible, per a mitigar el preu del lloguer a la ciutat.

Compartir