Estudien 26 propostes ciutadanes per a la peatonalització de la Plaça Major de València

1934

Mes de 1.800 persones i 33 entitats de la ciutat han expressat els seus desitjos i propostes de cara a la conversió en zona de vianants definitiva de la plaça de l’Ajuntament. Eixes opinions, propostes i desitjos, fruit del procés participatiu impulsat des de l’Ajuntament, han quedat recollides en el document de conclusions que este matí han presentat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i la regidora de Participació i Acció Veïnal, Elisa Valía. Les conclusions recopilen una sèrie de criteris principals i criteris complementaris que són punt de partida per als equips professionals que opten a la licitació per a dissenyar esta històrica transformació en el cor de la ciutat.

La regidora de Participació i Acció Veïnal, e Elisa Valía, ha desgranat els 26 criteris, entre principals i complementaris, recollits en el document de conclusions, i s’ha referit als reptes fonamentals «que s’albiren des dels inicis del procés participatiu». Entre ells està el de «la naturalització de l’entorn històric, fent una plaça més verda sense perdre la imatge que ara té i posant en valor la seua arquitectura». Un altre d’eixos reptes és el d’aconseguir «una plaça equipada de manera flexible en la qual es compaginen activitats de diferent envergadura».

També ha destacat el repte que la plaça de l’Ajuntament es convertisca en «un espai accessible a dues velocitats, a dues maneres d’arribar a la plaça: un per als vianants i un altre que tinga en compte que és un nexe de connexió de la ciutat». Igualment ha ressaltat que ha de ser «una oportunitat global i local, un espai de referència per a tota la ciutadania i els barris pròxims, i al mateix temps no perdre el potencial de deixar-la oberta per a la gent que ens visita i per al caràcter internacional de la ciutat». Finalment –ha assenyalat- «un repte fonamental que hauran d’abordar els equips que redacten els projectes és com garantir l’organització d’activitats que atraguen a població molt diversa sense restringir l’activitat quotidiana i diària de la pròpia plaça».

Elisa Valía ha recordat que el procés de participació va arrancar al setembre, va tindre la seua fase de diagnòstic entre octubre i novembre, fins a aconseguir al desembre la fase de propostes, «sempre des del criteri fonamental que la plaça és de tots i l’objectiu d’involucrar a persones de tots els barris». Valía ha qualificat de «èxit absolut» la participació de 1.800 persones i 33 entitats ciutadanes de tota mena, així com la presentació de 1.100 qüestionaris via digital. S’ha referit igualment a la diferència entre criteris principals i criteris complementaris de cara al concurs d’idees en el qual se seleccionaran 5 projectes finalistes que seran exposats durant 35 dies, abans de triar el que es durà a terme.

Després de recordar que ahir mateix es va presentar el projecte «València ciutat de places», que en opinió de la vicealcaldessa implica «la transformació urbana més important de la nostra generació», Sandra Gómez s’ha referit a les grans conclusions del procés de participació, «la primera de les quals és que la conversió en zona de vianants de la plaça ha rebut un suport unànime per part de les persones que han participat: volen que siga per als vianants i que es guanye la major quantitat d’espai públic possible per a la ciutadania, i a més que siga més verda i es dedique més superfície per a arbratge, zones d’ombra i de descans». Igualment ha destacat la voluntat ciutadana que «la plaça de l’Ajuntament potencie i pose en valor la identitat i la singularitat valencianes, i la singularitat arquitectònica de la mateixa plaça. La ciutadania vol que siga el gran espai compartit de la ciutat».

CRITERIS FONAMENTALS

Tant els criteris principals com el complementaris s’han dividit en tres blocs: Espai, Xarxa i Activitat. En el primer apartat, Xarxa, els principals són crear espais acollidors amb múltiples zones per a asseure’s, xarrar i trobar-se; augmentar el verd en la plaça amb arbustos, arbres de fulla caduca i més permeabilitat del sòl, i harmonitzar-lo amb el conjunt arquitectònic i patrimonial; disminuir la presència d’elements que empobreixen el paisatge: cotxes, motos, autobusos, publicitat, senyals, rètols de baixa qualitat, etc.; millorar la temperatura en les zones d’estada amb més ombres a l’estiu, i sol a l’hivern; dissenyar mobiliari accessible per a totes les persones mitjançant bancs no gaire baixos, amb suport i suports laterals, i sòl adaptat amb botonat per a cecs i emfatitzar la imatge arquitectònica de les façanes de la plaça: Ajuntament, Correus, Rialto, Ateneu, etc.

En el bloc de Xarxa s’inclouen els objectius d’assegurar recorreguts a peu accessibles i amplis que faciliten travessar la plaça d’uns carrers a unes altres, amb un material de sòl no esvarós i a cota 0; restringir la circulació de bicis i patinets per zona per als vianants, almenys en horaris concrets, i dirigir-los pels carrers 30 o carrils paral·lels als viaris; augmentar la freqüència i horaris del transport públic urbà i metropolità a la plaça, així com donar accés fins a la pròpia plaça amb autobús urbà a persones majors i amb mobilitat reduïda; assegurar accés amb vehicle privat a residents i pàrquings d’accés públic mitjançant permisos d’accés clars i amb previsió, o amb càmeres per a control automàtic, i definir i senyalitzar clarament els espais i els horaris de càrrega i descàrrega.

CONSERVAR LA FONT

En l’apartat d’Activitat: impulsar mesures per a reduir l’impacte negatiu d’alguns comerços i recuperar el comerç local; equipar l’espai amb banys públics i fonts de beure; dissenyar una infraestructura flexible per a la programació d’activitats culturals (música, ball, teatre) sense que siga un obstacle o element invasiu; no ampliar el nombre de terrasses després de la conversió en zona de vianants ja que envaeixen l’espai per als vianants, i verificar que es complisca, delimitant amb marques en el sòl o paviment específic, ombrel·les fixes, etc.; evitar les condicions en el disseny de la plaça que afavorisquen el turisme de masses (espai escenogràfic, augmente terrasses, grans grups…) i programar les activitats de la plaça segons uns objectius clars a definir col·lectivament, i comunicar el programa anual o semestralment.

Entre els criteris complementaris, en l’apartat d’Activitat, es recullen els de mostrar l’evolució històrica de la plaça marcant les traces del passat: Convent de Sant Francesc, Barri de Pescadors, etc., i la possible recuperació d’elements arqueològics; mantindre els llocs de flors en la plaça, reubicats i renovats els quioscos perquè es vegen més els seus aparadors; conservar la font circular pel seu valor identitari i climàtic, podent assumir millores en el seu disseny per a ressaltar els seus valors.

Els criteris complementaris en xarxa són possibilitar arribar a la plaça amb bicicleta connectant-la a la xarxa ciclista de la ciutat i evitar que les motos aparquen en zones per als vianants, per a això habilitar espai per a motos en pàrquings dissuasius pròxims o, si fóra necessari, en carrers adjacents, i si és necessari, sancionar a qui incomplisca. Els d’activitat inclouen dissenyar solucions innovadores i adaptables per a fer habitable l’esplanada central i la resta d’espai condicionat per les Falles; definir un pla d’usos zonal per a les activitats, tenint en compte les molèsties a residents (soroll, horaris, accessos) i facilitant l’organització d’esdeveniments mitjançant punts d’aigua potable, sanejament i connexions elèctriques; introduir espais infantils evitant elements estandarditzats que no acompanyen a un disseny unitari i unificar l’estètica de mobiliari de terrasses per a la plaça.

Compartir