Els municipis de l’Horta milloraran els seus camins amb 2,1 milions de la Diputació

1199

El Pla de Camins i Vials (PCV) de la Diputació de València torna amb 12 milions d’euros a distribuir en dos anys. Així consta en les bases de la convocatòria, que contemplen mantenir la quantitat a repartir que va fixar l’últim programa bianual, així com mantenir els mateixos criteris de repartiment, basats en paràmetres objectius. A l’Horta, la inversió total del PCV 2018-2019 aconseguirà els 2.097.824 euros en el conjunt de municipis que componen la comarca.

Picassent, a l’Horta Sud, serà el municipi que reba més fons provinents d’aquest pla, amb 109.936 euros. Li seguiran Mislata, amb 104.856 euros; Burjassot, amb 94.405 euros; Manises, amb 89.256 euros; Aldaia, amb 87.262 euros; Catarroja, amb 81.434 euros; Alaquàs, amb 78.557 euros; Xirivella, amb 78.384 euros; i Quart de Poblet, amb 74.348,20 euros. A més, Alboraia, Paiporta, Montcada, Puçol, Silla, Alfafar i Massamagrell rebran quantitats entre els 50.000 i els 70.000 euros.

Criteris objectius

El PCV per al bienni 2018-2019 manté la xifra (6 milions d’euros en 2018 i altres sis en 2019) i el mateix prisma d’objectivitat i eficàcia que es va donar en el repartiment de l’edició anterior. A cada entitat local li correspondrà, per tant, una assignació en funció d’aquests quatre criteris: població, longitud de camins rurals, superfície del terme municipal i percentatge mínim per municipi.

Amb aquest barem, tots els municipis de fins a 50.000 habitants, entitats locals menors i mancomunitats de la província de València podran formular sol·licituds per a realitzar la pavimentació de camins i vies rurals de titularitat municipal, titularitat pública o domini públic; la pavimentació o reasfaltat de vies públiques urbanes; o l’adquisició de maquinària específica per a construcció i conservació de camins.

Aportacions d’alcaldes

Amb l’objectiu de millorar les diferents línies de subvenció que elabora la corporació provincial, l’àrea de Carreteres ha incorporat algunes de les peticions dels alcaldes i alcaldesses amb la finalitat d’optimitzar l’aprofitament dels recursos i agilitar els tràmits de la convocatòria. Una d’elles, la possibilitat de mancomunar una part o el total de l’ajuda per a l’execució conjunta d’obres o l’adquisició de nova maquinària, és ja una realitat contemplada en les noves bases.

Aquesta característica, combinada amb el caràcter bianual del pla, afavoreix que els municipis més xicotets tinguen una major capacitat per a realitzar obres o projectes més ambiciosos, amb la garantia que els diners arribarà dins del termini i en la forma escaient. Un impuls a l’autonomia municipal que es complementa amb un altre canvi: seran ara els ajuntaments els qui presenten un visat dels projectes per part del col·legi professional corresponent, en lloc d’haver d’esperar al fet que siga la pròpia Diputació qui s’encarregue d’açò, la qual cosa suposa dipositar una major confiança en els alcaldes i alcaldesses de la província i reduir temps.

Del full de ruta marcat per Jorge Rodríguez a l’inici de la legislatura es desprenia que la col·laboració institucional no havia de ser vista com algo que ‘entorpira’, sinó com una eina que millorara la transferència de recursos i l’engegada d’actuacions que milloraren la qualitat de vida de la ciutadania. És per açò que aquestes bases han contemplat també algunes modificacions que augmenten la flexibilitat a l’hora de donar forma als projectes municipals.

La possibilitat de fer modificacions de les unitats d’obra una vegada que aquesta ha sigut ja adjudicada és una altra de les respostes a aqueixa necessitat. Si ben no es podran fer canvis en el projecte, les noves regles permeten que els municipis puguen ‘jugar’ amb les prioritats o imprevists que puguen existir, sempre que la rectificació estiga degudament motivada.

Finalment, amb la finalitat de facilitar la relació entre municipis i Diputació, l’àrea de Carreteres treballarà en aquesta edició amb la app ‘SomFoto’, una aplicació per a dispositius mòbils amb la qual els municipis ja van haver de familiaritzar-se en altres plans d’ajuda de la corporació, i que ara es recupera per al pla de camins i vials, de manera que el procés de documentació de projectes amb fotografies geolocalitzades s’homogeneïtze i evite mals de cap als tècnics municipals.

Compartir