Els cossos de la fossa comú 22 del cementeri de Paterna, al jutjat de la població

1388

El jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Paterna ha obert diligències aquest matí per l’aparició d’almenys 15 cossos amb signes de violència en la fossa 22 del Cementeri Municipal de Paterna. Les obres d’excavació i exhumació, finançades per la Diputació de València i a càrrec de l’equip d’ArqueoAntro, esperen trobar entorn de 39 afusellats durant la repressió franquista.

La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, el director arqueològic, Miguel Mezquida, el director antropòleg, Javier Iglesias, i la presidenta de l’Associació per la Memòria Històrica de Carlet, Amelia Hernández, han comparegut en els jutjats després de confirmar que els cranis presenten traumatismes compatibles amb impactes de bales. “Les restes òssies mostren evidències clares de mort per violència. Com en anteriors ocasions, ens hem personat en el jutjat de guàrdia de Paterna per a denunciar aquestes morts, perquè el nostre objectiu és que les exhumacions siguen judicials i que per fi puguem donar-li justícia a les víctimes del franquisme”, ha manifestat la diputada.

Els treballs van començar el passat 2 de març. Després de delimitar el contorn de la fossa comuna, l’equip d’experts ha excavat les parets cobertes de calç per a extraure els ossos humans. Així, els arqueòlegs han localitzat almenys quinze cossos, però s’esperen localitzar entorn de 39 víctimes assassinades el 28 de juliol de 1939.

“Esperem trobar una saca amb almenys 38 cossos perquè, gràcies a testimoniatges de familiars i el registre cementerial, hem confirmat que un dels represaliats va ser traslladat de la fossa 22 a la 44, i posteriorment al municipi de Bunyol”, ha explicat Mezquida.

Així mateix, segons han detallat en l’acta judicial, els compareixents consideren que els cossos localitzats “presenten evidències de crims de lesa humanitat i consideren que són imprescriptibles”.

Compartir