Els conters de l’any 2017 de la Diputació de Valencia presenten un superavit de 34,2 milions d’euros

1078

La Diputació de València ha tancat l’exercici de 2017 amb un resultat pressupostari de 34.215.159,17 euros. Una liquidació positiva, amb un “mal anomenat” superàvit, segons explica el diputat d’Hisenda, Toni Gaspar, que es destinarà, “com sempre”, als ajuntaments, “encara que encara falta saber de quina manera, a l’espera que Montoro es pronuncie sobre com es pot gastar aqueixos diners”.

La liquidació pressupostària d’enguany significa, a més, l’inici d’una nova etapa: la Diputació deixarà d’estar subjecta al control de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF). “Hem complit tots i cadascun dels objectius del Pla Econòmic Financer (PEF), la qual cosa significa que aquest 2018 deixem d’estar subjectes a aquest tipus de plans”, ha subratllat Gaspar en defensa de la responsabilitat i l’autonomia de la corporació provincial.

Els bons resultats en els comptes anuals de la Diputació han sigut possibles perquè s’ha produït un augment d’ingressos que ha vingut acompanyat per una contenció de la despesa. “Estem amortitzant el deute, la qual cosa es tradueix en una disminució del pagament d’interessos”, descriu el diputat, qui també posa l’accent en aqueixa major participació en impostos de l’Estat, principal font d’ingressos de la corporació. “Si l’Estat recapta més, nosaltres ingressem més”.

Agilitat en el repartiment d’ajudes

La gestió de la Diputació ha permès obtenir aquest ‘superàvit’ sense incrementar les taxes (al contrari, s’han baixat, per exemple, les taxes de la gestió tributària que es presta als ajuntaments), i sense retallar les ajudes que arriben als municipis a través dels diferents plans provincials. Aquest 2018, a més, “totes les convocatòries hauran eixit en el primer trimestre de l’any, la qual cosa permetrà una major agilitat a l’hora de fer arribar els recursos a tots els municipis de la província”.

Aquest canvi es produeix després d’un any d’intens treball dut a terme des de l’àrea d’Hisenda que ha desembocat en el primer Pla Estratègic de Subvencions de la Diputació de València, un ‘catàleg’ d’ajudes que facilitarà que, a partir d’ara, en els tres primers mesos de l’any estiguen “pràcticament tots els diners injectats”.

Reducció del deute

D’altra banda, la Diputació de València ha reduït en 2017 el seu deute en un 15,95% respecte a l’anterior exercici, cinc vegades més que la mitjana de les administracions locals de tota Espanya, on s’inclouen les diputacions, grans àrees metropolitanes i més de 8.000 ajuntaments. Dels 396 milions d’euros de reducció del deute públic el passat any, 30 milions corresponen a la Diputació, que en l’acumulat de 2016 i 2017 ha reduït el seu deute un 26%, passant de 214,5 a 158,7 milions d’euros, un descens molt significatiu en les xifres globals de la reducció del deute públic estatal.

En paraules del president de la Diputació, Jorge Rodríguez, “d’una banda hem quadrat el cercle del finançament local duplicant les ajudes reglades i multiplicant la inversió social en els municipis valencians, però al mateix temps hem baixat les taxes de la gestió tributària als ajuntaments i s’ha reduït de forma considerable el deute, una reducció molt important en el conjunt de les administracions locals a nivell estatal”.

Compartir