Els alcaldes d’Alacant i Múrcia reclamen un finançament just per als municipis del sud-est espanyol

1345

L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, i l’alcalde de Múrcia, José Ballesta han subscrit aquest matí un ‘Manifest per al finançament local de les grans ciutats del sud-est espanyol’, a l’Ajuntament de Múrcia, pel qual exigeixen un ‘finançament just i adequat’. També han acordat la cooperació en el desenvolupament de programes i accions d’innovació i digitalització dirigides principalment al programa de *Smart *City.

A través del Manifest, Múrcia i Alacant uneixen des de hui les seues forces i creen un front comú com a capitals més actives del Sud-est espanyol, per a exigir un finançament just i adequat com a punts clau de l’Arc Mediterrani, i setens i onzens municipis més poblats d’Espanya, respectivament.

L’alcalde d’Alacant ha explicat que “rebem a milers de persones de moltes altres regions espanyoles que ens generen una sèrie de despeses perquè requereixen serveis com a sanitat, educació, i altres bàsics com la neteja o la seguretat” ha manifestat l’alcalde.

“Necessitem recursos, no podem estar suportant una sobrecàrrega quant a la prestació d’aquests serveis i no rebre una compensació, que a més suposa un greuge comparatiu si quan veiem les xifres que reben municipis similars o de la mateixa importància que Alacant o Múrcia”, ha afegit *Barcala.

“Exercir la capitalitat significa fer-ho amb la responsabilitat que els ciutadans ens tenen encomanada i entre elles està l’exigència de reivindicar un finançament just. No tractem de llevar-li res a ningú, el que tractem és de tindre el que necessitem per a atendre aqueixos serveis” ha afegit l’alcalde d’Alacant.

Finalment, Luis *Barcala ha reafirmat que “per ser veïns i per tindre problemes semblants totes dues capitals en el sud-est espanyol fa imprescindible fa imprescindible que sumem forces i esforços, per a traslladar, des del respecte i la lleialtat institucional, al Govern d’Espanya quals són les nostres necessitats i com han de tractar-se”.

Creix el pes demogràfic
Múrcia i Alacant han experimentat en els últims 20 anys un importantíssim creixement demogràfic. Murcia ha passat de 370.000 habitants a 450.000, mentre que Alacant ha crescut de 284.000 a 331.000.

No obstant això, són dels municipis d’Espanya que menys fons perceben de l’Estat. València va percebre en 2018 un finançament de 429 euros/habitant, Màlaga 407 i Zaragoza 392, mentre que Murcia (setena capital d’Espanya per població) va rebre tan sols 221 euros i Alacant 232, és a dir, la meitat que ciutats de característiques similars.

A aquesta situació se suma que les ciutats de Múrcia i Alacant, per la seua capitalitat, presten un gran nombre de serveis sanitaris, educatius, culturals, de mobilitat i administratius a una gran població procedent de municipis veïns, pels quals no es rep cap mena de compensació, tal com han subratllat tots dos alcaldes.

Trobada tècnica sobre el model de ciutat intel·ligent
Un altre dels aspectes en el qual totes dues ciutats compartiran la seua visió i experiències és el relacionat amb el model de desenvolupament de Smart City. En concret, en la trobada tècnica entre totes dues Corporacions locals, presidit pels dos regidors locals, i amb la presència dels regidors de l’àrea, tècnics municipals de tots dos Ajuntaments, responsables d’empreses col·laboradores i especialistes de la Universitat de Múrcia s’ha iniciat una coordinació entre totes dues administracions locals per a cooperar en matèria de digitalització dels serveis municipals.

Per l’Ajuntament d’Alacant han participat el regidor de Mordernización i Noves Tecnologies, Antonio Peral, i el d’Infraestructures, Mobilitat i Trànsit, José Ramón González, al costat de tècnics dels seus departaments. Dins de la convocatòria de ciutats digitals de Red.es, la delegació alacantina ha pogut conéixer el Model de Governança TU, el projecte Murcia *Smart *City, l’aplicació La teua Múrcia, la plataforma de contractació i gestió CLARA i el desenvolupament de l’Administració electrònica que implantaran a Múrcia.

Aquests projectes engloben les facetes fonamentals de participació, innovació social i atenció al ciutadà, govern obert, mobilitat sostenible i la gestió eficaç dels recursos i serveis públics un projecte ideat per a aconseguir una profunda transformació digital i per a crear una administració més oberta i pròxima al ciutadà.

Projecte de ciutat intel·ligent de l’Ajuntament d’Alacant
En el marc del projecte Alacant es Mou, impulsat per l’àrea de Mobilitat i del projecte Alacant Futura, els tècnics municipals han participat en la reunió tècnica amb els seus respectius de Múrcia.

L’Ajuntament d’Alacant s’ha marcat l’objectiu en aquesta legislatura d’aconseguir una administració municipal del segle XXI, amb visions i accions dirigides cap al Big Data, la gestió eficaç dels recursos i serveis públics, el Blockchain, el govern obert, i l’aposta per una gestió municipal més eficaç i eficient sota l’enfocament de plataformes digitals,amb la coordinació entre els equips municipals i les concessionàries de serveis públics i la gestió del “temps real”.

Des de ‘Alacant es Mou’ es vol promoure també una gestió intel·ligent de les diferents àrees municipals com s’impulsa a Alacant Futura a través de la plataforma que s’instal·larà amb el projecte ‘Alicante es Mou’ per a millorar les nostres infraestructures i els equipaments per a la ciutat i l’actuació en els espais públics alacantins canviant la gestió i incorporant tecnologia per a generar un estalvi i una millor i més eficaç gestió pública, i es treballarà en diferents àrees com la mobilitat, el medi ambient amb un reg intel·ligent, el transport públic o la neteja,entre altres.

L’alcalde d’Alacant ha incidit l’important paper que han de desenvolupar les administracions públiques que “tenen l’obligació de posar els millors mitjans i incorporar les noves tecnologies als processos de gestió per a prestar un servei més eficaç dins de la nova revolució tecnològica que estem vivint”.

En aquest sentit, Barcala dins del projecte ‘Alacant Futura’ ha destacat que “és imprescindible canviar el model de gestió que ens permeten interactuar en temps real per a donar una resposta més ràpida i eficaç als ciutadans, i aqueixa és l’aposta de l’Ajuntament d’Alacant a través dels diferents projectes de ciutat intel·ligent que es desenvolupen”.
L’objectiu de l’equip de Govern de Luis Barcala és que a la fi de setembre es licite el projecte ‘Alacant es Mou’.

Compartir