El PARK(ing) Day es celebrarà a Castelló en un dia carregat d’activitats gratuïtes

731

El carrer Navarra de Castelló mudarà la seua ‘pell’ amb el PARK(ing) Day, una iniciativa nascuda en San Francisco en 2005 que s’ha estès a altres ciutats de tot el planeta i que a Castelló celebra la seua segona edició dissabte que ve 22 de setembre. Cotxes i asfalt cediran protagonisme a vianants, concerts en directe, tallers de dinamització comercial, gimcana sostenible, xarrades, activitats ludicodidáctiques, inspecció gratuïta de bicicletes, entre unes altres.

La iniciativa, que coincideix amb el Dia Europeu Sense Cotxes, s’emmarca dins de la Setmana Europea de la Mobilitat organitzada per l’Ajuntament de Castelló per a reivindicar una mobilitat més sostenible i respectuosa. El PARK(ing) Day transformarà les places d’estacionament de la zona blava en l’escenari d’activitats pensades per a tots els públics, però especialment familiar, durant tot el dia. I no són poques.

Concerts en directe i gimcana

Dos grups locals posaran la música en el carrer Navarra en aquesta jornada promoguda per les regidories de Mobilitat i Comerç, dirigides per Rafa Simó i Patricia Puerta. Simago Lemons (13:00 h) i Las Auténticas (18:00 h) posaran rock’n’roll i un pop amb gust a clàssics a aquest PARK(ing) Day que en la seua segona edició ha ampliat durada i potenciat la programació.

La gimcana sostenible de SuTaxi també se sumisca a aquesta jornada per a reivindicar una ciutat més amable per a les persones. Els participants hauran de superar una sèrie de proves que li portaran a recórrer a peu un recorregut urbà i posar a prova la seua orientació. Una activitat divertida que permet redescobrir la ciutat.

Tallers i inspecció de bicicletes

La Fundació per a l’Eficiència Energètica f2e posarà a la disposició de la ciutadania la seua calculadora de petjada de carboni, de manera que puguen conèixer què impactes tenen els seus desplaçaments sobre el medi ambient i quines mesures poden prendre per a reduir les seues emissions, posant l’accent en la conducció eficient, els avantatges dels viatges compartits i l’ús racional del vehicle. A més, podran visionar en l’stand de la fundació f2e diversos videoconsells de petjada de carboni, economia del ben comú i conducció eficient. Bicicas també habilitarà el seu punt d’Inspecció Tècnica de Bicicletes per a revisions gratuïtes.

Els tallers de dinamització comercial (d’11:00 a 14:00 i de 17:30 a 19:30) potenciaran l’ús del carret de la compra com a manera ecològica per a potenciar el consum de proximitat. A més, s’ha previst una gimcana comercial per a donar a conèixer els serveis del carrer Navarra i reconeixement dels serveis a través de manualitats de fitxes retallables i personalitzables en les quals descobrir una sabateria, perfumeria, tenda de menjars per a portar, llibreria, sastreria, etc…

També s’ha programat un taller de comportament ciutadà, canvi climàtic i ecologia. A través de personatges realitzats en forma de fermalls s’explicarà el cicle del comerç de proximitat, els seus avantatges en el desenvolupament sostenible així com el seu impacte en el barri en completar un cicle de desenvolupament econòmic que permet el creixement de la societat de la zona.
El taller de comerç local permetrà personalitzar bosses de paper reciclat amb motius relatius a l’ecologia i el comerç de proximitat i explicació de la desaparició de l’ús del plàstic promovent l’ús de bosses de paper, tela o tela sense teixir en el comerç de proximitat.

El PARK(ing) també incorpora dues xarrades sobre l’evolució del transport i sobre l’eficiència. A les 11:00 Pablo Marco Dols explicarà la història del transport públic en la ciutat de Castelló amb la xarrada ‘Del cotxe de Soler al TRAM’ i a les 12.00 serà el gerent de la Fundació f2e, Víctor Gaceta, qui sensibilitze sobre conducció eficient i segura.

La Setmana Europea de la Mobilitat arranca demà a Castelló amb activitats lúdicodidáctiques en els col·legis Carles Salvador i Censal i també amb tallers en el parc Geòleg Royo. A més, durant la resta de la setmana se celebrarà la I Jornada de Mobilitat Respectuosa; una jornada de microconcerts en autobusos i TRAM amb el Conservatori Calasancio; una macrobicicletada i pedibús i activitats en altres col·legis com Illes Columbretes, Jaume I i Manel Garcia Grau.

Compartir