El MARQ torna a la Diputació d’Alacant en forma d’exposició temporal

772

Quasi vint anys després que el Museu Arqueològic d’Alacant abandonara la Diputació d’Alacant per a traslladar-se al MARQ, el fill pròdig de la institució torna a casa. La Sala d’Exposicions del Palau Provincial acull una selecta mostra temporal amb una dotzena d’emblemàtiques peces que durant deu dies s’exhibiran en l’emplaçament original on es va forjar, en 1932, este projecte museístic.

El president de la Diputació d’Alacant, Cèsar Sánchez, ha presentat este matí la mostra en un acte que ha comptat amb les intervencions del diputat de Cultura i Educació, Cèsar August Asencio, el director tècnic del Museu Arqueològic, Manuel Olcina, i el director gerent de la Fundació CV MARQ, José Alberto Cortés.

Durant el transcurs de l’esdeveniment, que s’ha iniciat amb la projecció d’un vídeo que repassa la història del museu, des dels seus orígens fins a l’actualitat, Sánchez ha destacat la fita cultural que representa el MARQ no sols en l’àmbit local i provincial, sinó internacional, al convertir-se en “un museu d’avantguarda, innovador, punter a nivell científic, del que ens sentim molt orgullosos els alacantins i que forma part de la nostra història i del nostre legat”. L’exposició podrà visitar-se fins al 14 de setembre i inclou una cuidada selecció de peces representatives que actualment alberga el MARQ en les seues sales i que van formar part, al seu dia, del projecte original. Un total de 12 treballs exposats en set vitrines, una per cada època històrica, conformen esta iniciativa que pretén recordar els orígens del museu Al Palau Provincial i explicar la seua evolució”.

La mostra s’acompanya d’un gran panell expositiu que aborda les dos grans èpoques històriques del museu, la del segle XX quan s’ubicava Al Palau Provincial i la del segle XXI amb el seu trasllat a l’antic Hospital Provincial, hui el MARQ. Entre les peces més destacades ressalten la rèplica de la “Dama d’Eltx” de José Ignacio Pinazo, una còpia del model original, així com l’acta de la Comissió Provincial de Monuments, que és el document en què es menciona la compra de la dita obra.

Aniversari del museu

El passat any es van complir 85 anys des que es va forjar la proposta d’un Museu Arqueològic Provincial, la ubicació de la qual durant prop de set dècades van ser els baixos de la Diputació d’Alacant. L’any 2002 S.M. la Reina Sofia va inaugurar oficialment el seu nou emplaçament en la plaça Doctor Gómez Ulla de la ciutat, donant pas als grans èxits expositius collits pel MARQ, reconegut en 2014 com a Millor Museu Europeu de l’Any.

Nova exposició temporal

El president de la Diputació d’Alacant ha anunciat en el transcurs de l’acte que “degut a motius governamentals de política internacional” s’ajorna el viatge d’inspecció que havia de realitzar una delegació asiàtica de tècnics a Alacant per a examinar, in situ, les instal·lacions del MARQ i conéixer de primera mà el llegat cultural de la província.

L’ajornament de la visita, prevista ara per a 2019, motivarà que l’exposició sobre els guerrers de Xi’an no arribe al museu fins a l’any 2020. Per este motiu, segons ha avançat Sánchez, el MARQ ha concretat una altra iniciativa cultural de gran envergadura i treballa actualment per a portar a terres alacantines una mostra procedent d’Iran. Esta nova proposta contempla l’arribada de prop de dos-centes peces, una vintena de les quals són d’or, amb les que es revelarà als visitants la gran cultura d’este país, des de la primera presència humana en ell, fa 300.000 anys, fins a l’actualitat. Assiris, perses -amb Darío i el friso dels arquers de Persèpolis (rèplica) – i, posteriorment, la conquista islàmica són alguns dels continguts en els que se centrarà l’exposició que, procedent de Bonn (Alemanya) i Assen (Holanda), partirà, després de visitar Alacant, cap a Dinamarca on conclourà el seu periple abans de tornar al Museu Nacional d’Iran, a Teheran.

Compartir