El Gremi de Forners presenta el Pa del Castell Vell per mostrar part de la gastronomia de la ciutat

716

El Gremi de Forners ha presentat hui el Pa del Castell Vell amb el qual fa l’ullet la història de Castelló per a difondre-la també a través de la taula. El Mestre Major del Gremi, José Miró, és el creador de la recepta, que després de la seua presentació, hui, cedirà a totes les mestres i mestres agremiats perquè els forns artesans del Gremi el posen a la venda a partir del mes d’abril. La presentació ha comptat amb la participació de la regidora d’Impuls Econòmic i Turisme, Patricia Puerta, que ha felicitat el Gremi “per una nova iniciativa per a promocionar els productes de Castelló”.
El Pa del Castell Vell és un pa de massa mare fet a mà, amb una aroma i un sabor deliciós, el secret del qual resideix que “està elaborat amb ingredients mediterranis de primera qualitat que han estat presents en la nostra cultura gastronòmica des del naixement mateix de la ciutat”, tal com assegura el mateix Miró.
De fet, el Pa del Castell Vell es prepara amb farina de blat de la província de Castelló, farina d’ordi i farina de dacsa, i un toc de panses i anous que li concedeixen un sabor exquisit… I a més, l’elaboració s’acaba el dibuix d’una creu en la seua escorça que evoca el distintiu de l’Orde del Temple, ja que aquesta elaboració naix amb l’objectiu de recordar la nostra història, tenint bé present que els primers pobladors van habitar es Castell Vell, i també el paper dels templers en la reconquesta cristiana del territori.
El Gremi de Forners volia presentar el Pa del Castell Vell en un acte festiu i participatiu, en el qual els castellonencs siguen els protagonistes, i l’ha aconseguit, perquè hui el Gremi ha repartit 150 fogasses del Castell Vell a les colles participants en el concurs de paelles que se celebra en el Segon Molí amb la finalitat que milers de persones puguen degustar el nou pa artesà de Castelló abans que es pose a la venda en les fleques i pastisseries del Gremi. Un esdeveniment que ha sigut possible gràcies al suport i patrocini de Colbake i la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló, l’Host del Castell Vell i la Colla del Rei Barbut.
El projecte de creació del Pa del Castell Vell va nàixer en el 2018 gràcies a les sinergies establides pel Gremi de Forners amb diferents entitats castellonenques per a potenciar la gastronomia artesana de Castelló. De fet, Miró va desenvolupar la recepta en un treball conjunt amb la Confraria del Arròs i la Taronja de Castelló i l’Host del Castell Vell. La recepta original de Miró va comptar amb l’aprovació de diversos experts gastronòmics i entitats defensores de la història de Castelló, abans de ser nomenat Pa del Castell Vell.

Compartir