El Govern es compromet a una solució per a l’erosió de les platges del sud de Cullera

802

El Govern d’Espanya s’ha compromés amb l’Ajuntament de Cullera i la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Platges Naturals a buscar una solució durable al problema d’erosió que patixen la costa sud del municipi com a conseqüència de l’acció de l’home durant l’últim mig segle.

L’alcalde, Jordi Mayor; el regidor de Platges, Salva Tortajada i representants de la plataforma i també en nom de l’Associació de Veïns del Marenyet i de l’Estany s’ha reunit este matí amb el subdelegat del Govern, José Roberto González Cachorro per a abordar esta problemàtica ambiental.

Representants municipals i veïnals han exposat la seua preocupació per l’erosió que patixen els arenals situats al sud del Xúquer, situació que s’agreuja encara més amb els temporals que habitualment afecten la zona.

El subdelegat ha anunciat que d’ací a poc temps va a licitar-se un estudi per a la zona sud de Cullera, un dels punts del Mediterrani valencià que més preocupen als responsables de Costes per la reculada que ha experimentat en les últimes dècades.

Arena transvasada

Les solucions aplicades fins ara s’han basat en els transvasaments d’arena des del nord fins al sud, actuacions costoses i que s’han demostrat ineficaces a llarg termini, ja que l’acció de nous temporals acaba erosionant una altra vegada les platges.

Des de Costes han assenyalat que, ara com ara, estos transvasaments són l’única solució viable però la intenció és buscar alternatives encaminades a una recuperació definitiva dels arenals.

Jordi Mayor s’ha mostrat satisfet per la voluntat del Govern d’Espanya d’abordar esta problemàtica i ha expressat el suport municipal al treball de la plataforma. «Compartim les seues inquietuds i hem de treballar de forma conjunta per a aconseguir solucions a l’erosió», ha dit l’alcalde.

Per la seua banda, des de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Platges Naturals, la seua coordinadora, Clara Grau, ha detallat que durant la reunió s’ha exposat el contingut del treball de Joaquín Martí (Llibre Blanc) sobre l’erosió en estes platges així com les solucions que la plataforma proposa.

«S’han tractat tots els temes i fet una anàlisi de totes les zones afectades. Per part del Govern i Costes, ens han dit que són coneixedors del problema que tenim en l’actualitat i ens han informat que som zona prioritària pel que fa a una futura actuació tenint en compte l’estat actual de la nostra costa», ha assenyalat Grau.
El balanç d’esta primera presa de contacte ha sigut «molt positiu i ens han proposat la seua voluntat de diàleg davant qualsevol actuació futura, proposta per la nostra banda o dubte que tinguem», ha continuat.

Orígens

El sistema natural de protecció de les platges de Cullera es va vore trastocat quan l’acció de l’home, a través d’actuacions de l’Administració, va promoure la construcció l’any 1954 de dics de canalització a força d’escullera en la desembocadura del Xúquer. A inicis dels 80, i malgrat que ja s’havia comprovat l’efecte negatiu sobre la costa d’estos dics, el del nord de la desembocadura del riu fou perllongat en uns 175 metres de longitud afegits a la projecció inicial. Estes intervencions han propiciat, segons un estudi de la plataforma, que les platges del sud s’hagen vist erosionades fins al punt de retrocedir en diversos metres la línia de la riba en comparació de la situació en 1945 d’eixos mateixos arenals. De fet, moltes de les platges han desaparegut

Compartir